Diger skjerm - paddeflat telefon. Xperia Z Ultra har ekstrem innmat og er vanntett.
Diger skjerm - paddeflat telefon. Xperia Z Ultra har ekstrem innmat og er vanntett. (Bilde: Sony)

Lanserte gigantversjon av Xperia Z

Hils på splitter nye Xperia Z Ultra.

Sony Xperia Z Ultra, sammen med en ny håndfri som skal selges som tilbehør.
Sony Xperia Z Ultra, sammen med en ny håndfri som skal selges som tilbehør.Foto: Sony

Spesifikasjoner

Størrelse: 179,4 x 92,2 x 6,5 mm
Vekt: 212 gram
Skjerm: 6,4 tommer, LCD IPS, Triluminos, X-Reality bildemotor, Gorilla Glass, 1080 x 1920 piksler (full-HD)
Operativsystem: Android 4.2.2 Jelly Bean
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon 800, Quad Core Krait 400 @ 2,2 GHz, 2 GB RAM
Teknologi: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz, 5-bånds LTE, HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, Dual Band WiFi; 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Kamera: 8 megapiksler, Exmor RS for Mobile, autofokus, automatisk HDR (også i video), burst foto, geotagging og LED-blits, 2 megapikslers frontkamera, Full-HD video med begge kameraene, kan filme under 1,5 meter vann i inntil 30 minutter
Minne: 16 GB lagring (11 GB tilgjengelig), MicroSD-plass
Batteri: 3000 mAh batterikapasitet
Spesielle egenskaper: Vanntett (IP58), bruk vanlig kulepenn på skjermen
Pris og tilgjengelighet: Tredje kvartal 2013
Sony lanserte også et nytt Smartwatch-produkt. Klokken kobles til mobilen med NFC og Bluetooth, den er vanntett og har en batteritid på mellom tre og fem dager. Den kommuniserer med en egen app på teleofnen, og har i tillegg mange egne apper du kan installere på selve klokken.
Sony lanserte også et nytt Smartwatch-produkt. Klokken kobles til mobilen med NFC og Bluetooth, den er vanntett og har en batteritid på mellom tre og fem dager. Den kommuniserer med en egen app på teleofnen, og har i tillegg mange egne apper du kan installere på selve klokken.Foto: Sony

Xperia Z-navnet har vært en real opptur for Sony. Som en av de aller første full-HD-telefonene vi så, med kraftig firekjernet prosessor og vanntett chassis, imponerte Xperia Z oss stort da vi møtte den i Las Vegas tidligere i år. Nå kommer den illsinte storebroren.

Xperia Z Ultra er navnet, og hvis du har fulgt med i de siste dagenes lekkasjer, vil mye her være kjent. Vi snakker nemlig om Sonys første mellomvariant, en såkalt "phablet". Hvis du ikke gjenkjenner sjangernavnet, er det altså en krysning mellom en telefon (phone) og et nettbrett (tablet).

Stor skjerm med ny teknologi

Skjermen er 6,4 tommer stor, og her har Sony brukt den flett nye Triluminos-teknologien sin. Det er kort fortalt en spesiell type skjermbelysning som skal gi renere farger og mindre gjennomblødning av farger som grenser opp mot den presise fargen skjermen skal vise.

Vi merker oss dessuten at Sony har byttet ut navnet Bravia Engine 2, som stod i både Xperia Z og i nettbrettet Xperia Tablet Z. Nå heter bildemotoren X-Reality. Hvor stor forskjellen eventuelt er her, eller om det bare dreier seg om en navneendring, vet vi ikke ennå.

Sony har gjort skjermen følsom nok til at du skal kunne bruke en hvilken som helst kulepenn til å skrive på den.

Les også: Test av Sony Xperia Z

Først med Snapdragon 800?

Skjermteknologien er ikke det eneste som er heftig her. Det er mye som tyder på at Xperia Z Ultra vil bli den første telefonen på det norske markedet med Qualcomms heftigste systembrikke; Snapdragon 800.

Det betyr ikke bare et kraftig hopp opp fra Snapdragon S4 Pro-brikken i den første Xperia Z-modellen, men også et sannsynlig ytelsesovertak over råtasser som HTC One, Samsung Galaxy S4 og Asus PadFone Infinity. Alle de tre konkurrentene kjører dagens heftigste Qualcomm-brikker, Snapdragon 600.

Foreløpig er det uvisst om ZTE kan slå Sony til det norske markedet med en telefon basert på Snapdragon 800. De lanserte nemlig råtassen Grand Memo i februar.

Fortsatt vanntett

Selvfølgelig er Xperia Z Ultra fortsatt vanntett. Designspråket er det samme som preger dagens Xperia Z, med én viktig forskjell. Den nye telefonen har ingen luke over hodetelefonutgangen. Det betyr at du kan lytte til kablede hodetelefoner samtidig som det regner, uten at telefonen mister sin beskyttelse mot regnet.

Etter det vi vet vil Xperia Z Ultra være tilgjengelig i løpet av september. Hva den gigantiske mobiltelefonen vil koste er foreløpig litt uklart, men etter hva vi erfarer vil den legge seg noe høyere enn dagens Xperia Z.

Vil du ha beskjed når Sony Xperia Z får pris i nettbutikkene?
Her bestiller du prisvarsling i Prisguide.no

Les også: Test av Sony Xperia Tablet Z

Sony har lagt ut en egen skrytevideo som du kan se under:

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen