Lanserer ny Linux-telefon

På JavaOne-konferansen i San Francisco viste Motorola i går frem trippelbåndstelefonen E895, som er en ny modell med Linux-plattform.

Dette operativsystemet har omtrent den samme funksjonaliteten som Symbian, og gjør det blant annet mulig å installere tredjeparts programvare på telefonen. Samtidig er det ikke noe problem å kjøre flere programmer samtidig.

Kraftige skjermer
E896 har fått en hovedskjerm av typen TFT, med en oppløsning på hele 240 x 320 punkter. Fargedybden er på 252 000 farger. Her burde det altså ikke være noe problem å vise både bilder og videoer.

Den eksterne skjermen har en oppløsning på 128 x 108 punkter, samt den samme fargedybden som den interne skjermen, altså 252 000 farger. Også denne skjermen er av typen TFT.

Det er forholdsvis uvanlig med utvendige TFT-skjermer. En TFT-skjerm gir et mye skarpere bilde enn for eksempel STN-skjermer, og gir i tillegg bedre resistans mot sollys. Ulempen er at den trekker en god del mer strøm.

E895 har fått Intels xScale-prosessor. Denne brukes for eksempel i flere av Pocket PC-baserte håndholdte enheter.

Megapikselkamera og Mp3-spiller
Telefonen har fått megapikselkamera, som kan ta bilder med en oppløsning på opp til 1280 x 960 punkter. Kameraet har også fått fotolys og 8 x digital zoom. Digital zoom kan på ingen måte måle seg med optisk zoom, og har en tendens til å forverre bildene betydelig. I tillegg til å ta stillbilder kan kameraet også ta opp videosnutter.

E895 har fått innebygd mp3-spiller, og det følger mer med stereo-øreplugger med innebygd håndfri.

Telefonen har fått spor for mini-USB. Dette brukes til både overføring av data og som inngang for hodesettet.

E895 har fått støtte for blåtann, som er en standard for trådløs overføring av data. Dermed kan man overføre musikk og bilder fra datamaskiner og andre enheter uten bruk av kabler. Det er også mulig å bruke både trådløse stereohodesett og blåtannbaserte håndfrisett.

Lite internminne
Den interne minnekapasiteten til E895 er på 10 MB, noe som er i aller minste laget for en telefon med både megapikselkamera og mp3-spiller. Man kan heldigvis utvide minnet med opp til 512 MB via telefonens spor for minnekort av typen TransFlash.

For tilkobling mot internett har telefonen fått EDGE. Denne standarden gir en nedlastningshastighet på i underkant av 200 Kbps. Hvis man skulle befinne seg i et område uten EDGE-dekning kobler man opp via GPRS klasse 10, som gir en nedlastningshastighet på 56,6 Kbps.

Telefonen har også fått et par fiffige funksjoner. Blant annet kan man ringe opp kontakter ved å si navnet eller nummeret til disse - uten å forhåndslagre noe som helst. Dette er mulig på grunn av telefonens innebygde støtte for talegjenkjenning.

For å skape litt liv i det mobile fotoalbumet har man muligheter for å vise bildene som et slideshow med tilhørende bakgrunnsmusikk.

Telefonens batteri gir en standbytid på 400 timer og en taletid på fire timer, altså omtrent samme kapasitet som de fleste andre avanserte telefoner.

Motorola E895 kommer på markedet i løpet av fjerde kvartal i år. Prisen er foreløpig ukjent.

(Kilder: Motorola, MobileTechNews, GSMArena)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen