Lanserer ny GPS-PDA

Garmin hadde i fjor stor suksess med sine to håndholdte enheter iQue 3200 og iQue 3600, som rett og slett er PDA-er med innebygget GPS-funksjonalitet. Nå er oppfølgeren på vei.

Skrittet mellom de tidligere iQue-enhetene og den kommende iQue M5 er imidlertid ikke lite. Det har blitt gjort drastiske forandringer i både programvare og maskinvare.

Fra Palm OS til Windows
Den viktigste forskjellen på M5 og forgjengerene er operativsystemet. Både 3200 og 3600 kjørte nemlig Palm OS. Garmin har denne gangen valgt å gå for Microsofts Windows Mobile 2003, som blir stadig mer utbredt i den håndholdte verdenen.

Fordelene med å velge Microsofts operativsystem er blant annet at man får et omfattende knippe nyttige programmer med på kjøpet. M5 vil nemlig ha både Internet Explorer, MSN Messenger, Pocket Outlook og Windows Media Player ferdig installert. I tillegg har enheten lommeversjoner av de velkjente Office-programmene Word og Excel.

En annen klar fordel er at enheten er mye lettere å synkronisere med en vanlig datamaskin - ihvertfall hvis også denne kjører Windows.

Mye sprekere motor
Det er ikke bare programvaren til M5 som har blitt forandret siden forgjengeren. Maskinvaren har også fått en kraftig oppgradering. iQue M5 har for eksempel en prosessor som yter hele 415 Mhz. Dette er nesten tre ganger så raskt som iQue 3600, som har en prosessorhastighet på 150 Mhz.

Garmin har heller ikke spart på kruttet når det kommer til minnekapasitet. iQue M5 har nemlig hele 64 MB med minne, altså dobbelt så mye som man finner på 3600-modellen. I tillegg har enheten støtte for både MMC- og SD-kort, slik at det ikke er noe problem å utvide minnet ytterligere.

Blåtann og SDIO-støtte
M5 har i tillegg fått på plass Blåtann-støtte, slik at synkronisering mot andre enheter, datamaskiner eller printere kan gjøres trådløst og enkelt. Man har også mulighet for å legge til ekstra funksjoner ved å sette inn diverse kort i SDIO-porten, noe av det samme som å sette inn PCI-kort i en vanlig PC.

Omfattende GPS-muligheter
Hovedgrunnen til å kjøpe iQue M5 fremfor en annen PDA er de omfattende GPS-mulighetene til enheten. Den innebygde GPS-mottakeren har en nøyaktighet på to meter, og har i tillegg en rekke forskjellige praktiske funksjoner.

For eksempel kan man lagre flere forskjellige destinasjoner man besøker jevnlig, for eksempel arbeidsplassen. Disse vil da ligge inne i kartprogrammet til enheten, slik at man kan finne den raskeste veien samme hvor man måtte befinne seg.

I tillegg kan man enkelt og greit finne frem til nærmeste bensinstasjon, resturant og lignende. Disse ligger lagret i kartprogrammet på forhånd, man trenger altså ikke lagre dem selv.

Hvis man ved et uhell skulle bomme på en innkjørsel, vil enheten raskt kalkulere den raskeste alternative veien til den planlagte destinasjonen.

Garmin lanseres på det amerikanske markedet i løpet av måneden, og vil ha en utsalgspris på $749.99, som tilsvarer i underkant av 4600 kroner. Sannsynligheten for at en europeisk lansering står for tur er stor - både iQue 3200 og 3600 har nemlig funnet veien til norske butikker.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen