Test

Landhandleren i Provence

Når faren blir for syk til å jobbe, ser Antoine (Nicolas Cazalé) seg tvunget til å reise ut av Paris for å hjelpe moren med familiens landhandel i Provence. Mens moren bestyrer butikken, blir det Antoines oppgave å kjøre matleveranser ut til menneskene som holder til i de mindre landsbyene. En oppgave han raskt finner meningsløst der han må kjøre over store avstander hver dag for å kunne selge litt frukt og boksemat til kunder som er vant med å handle på krita.

Men etter hvert siger det inn over Antoine, plutselig er det som om han åpner øynene for menneskene som setter sin lit til at landhandleren kommer med de matvarene de måtte trenge, samtidig som et oppgjør med faren hele tiden lurer i horisonten.

Antoine (Cazalé) og hans gode venn i storbyen Paris, kjøpmannen Hassan (Chad Chenouga).
Antoine (Cazalé) og hans gode venn i storbyen Paris, kjøpmannen Hassan (Chad Chenouga).

Hverdagsmennesker

Franskmenn vet hvordan de skal forvandle selv de enkleste historier om vanlige mennesker til filmer som sjarmerer deg grenseløst og etterlater deg med et varmt smil mens man føler man er blitt litt klokere. Det enkle er ofte det beste, et ordtak som ligger til grunn for "Landhandleren i Provence".

Regissør Eric Guirado, som dessuten har skrevet manus, forener her fiksjon med dokumentar på en svært effektiv måte. Det benyttes håndholdt kamera, og det er nesten så man får følelsen av at de har tatt med seg kamera ut i vanen og filmet menneskene etter hvert som de kommer for å handle matvarene. Her snakker man om helt hverdagslige ting og det er et herlig persongalleri vi møter, alt fra de to gamle damene som ikke klarer å bli enige om hvem som skal handle først, til sauebonden som lever ensom på gården etter at kona er død.

Dette kan nok samtidig være en liten prøvelse for enkelte der det eneste man tidvis er vitne til, er mennesker som kommer frem etter tur og sier hva de skal handle.

Å kjøre milevis hver dag for å selge noen varer til de få menneskene som fremdeles bor ute på den franske landsbygda, er ikke hva Antoine (Cazalé) hadde planer om i utgangspunktet.
Å kjøre milevis hver dag for å selge noen varer til de få menneskene som fremdeles bor ute på den franske landsbygda, er ikke hva Antoine (Cazalé) hadde planer om i utgangspunktet.

Vakre landskap

Guirado skildrer her samtidig en familie som har store kommunikasjonsproblemer, en familie som de fleste av oss like fult kan identifisere oss med siden dette er helt vanlige mennesker. Filmen fremstår på alle måter høyst jordnær samtidig som den har et vell av konkrete detaljer. Man har samtidig utnyttet kulissene for hva det er verdt, Provence i full sommerblomst byr på vakre bilder der vi ser landhandlervanen kjøre gjennom landskapet.

"Landhandleren i Provence" er en film som beveger seg like mye inn i drama som den har elementer av komediens lune stemning og varme. Spesielt forholdet mellom Antoine og Lucienne, en bestemt eldre kvinne som har et horn i siden til Antoine som går tilbake til da han var barn. Kjemien mellom disse to makter gang på gang å trekke frem de store smilene, og latteren er etter hvert sjelden langt unna.

Antoine (Cazalé) går gjennom en personlig forvandling i løpet av filmen, mye takket være sin venninne Claire (Clotilde Hesme).
Antoine (Cazalé) går gjennom en personlig forvandling i løpet av filmen, mye takket være sin venninne Claire (Clotilde Hesme).

Levende og veldig fransk

Skuespillerne gjør en flott innsats, man sitter nesten med følelsen av at dette er mennesker som er seg selv i en film om deres eget liv nettopp ved at det fremstår dokumentarisk. Cazalés Antoine går gjennom en tydelig forvandling fra å være en heller smått usmakelig karakter til å få mer respekt for mennesker han deler tilværelsen med. Clotilde Hesme, som spiller kvinnen Antoine er forelsket i, er høyst levende og veldig fransk der hun stiller i samme klasse som Audrey Tautou ("Den fabelaktige Amélie fra Montmartre").

Musikken er nydelig komponert der den fremstår mer moderne og kjemisk fri for franske klisjeer. Den er likevel holdt til et relativt minimum, som for å understreke det dokumentariske elementet ved filmen.

Konklusjon

"Landhandleren i Provence" fremstår autentisk og jordnær, det er så man nesten kan kalle det hele for hverdagsrealisme poststemplet den franske landsbygda. Dette kan slå begge veier der man får et herlig galleri av personligheter, samtidig som det kan bli noe langtekkelig i spesielt første halvdel av filmen. Men mens Antoine går gjennom en gradvis forvandling så endrer også filmen mer karakter der den tar mer form som en varm komedie av kvalitetssikkert fransk merke. Dette er en film så fjernt fra Hollywood som man nesten kan komme, og en vakker liten sommerfilm å drømme seg bort i.

Landhandleren i Provence   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen