Test

Land of the Dead (Directors Cut)

George A. Romero er viden kjent for sin debut i 1968 med bautasteinen "Night of the Living Dead". Påfølgende "Dawn of the Dead" fra 1978, og "Day of the Dead" fra 1985 gjorde regissøren til et av de største navnene innen skrekkfilm-miljøet. Hva er det da som gjør denne fjerde filmen i Romeros Dead-serie så spesiell at den kvalifiserer til å bli en ny kultfilm? Jo, denne gangen har zombiene spredd seg over hele verden, og menneskene kjemper for å overleve. De har lært seg å leve med trusselen, og det å utrydde zombiene har alle for lengst gitt opp. New York er forvandlet til en slagmark hvor fullstendig kaos råder i hverdagen, og det er opp til hver enkelt å klare seg selv.

De døde lever

Historien inneholder alle klisjéer man kan forvente å se i en slik film, men de fungerer for det meste som ytterst nødvendige virkemidler, og filmen er ved mange anledninger langt ifra forutsigbar. Hvem hadde trodd det, etter å ha puttet den n-te zombie-filmen inn i spilleren? Det er kampen mellom det gode og det onde som utspiller seg her også, og det er interne konflikter mellom de menneskene som egentlig burde stå sammen for å bekjempe zombie-problemet. Vi følger en gjeng ville og blodtørstige jegere som raser rundt på nattestid for å blåse hodene av "de levende døde". Simon Baker spiller den snusfornuftige Riley som drømmer om å flykte nordover sammen med Charlie (Robert Joy), hans brannskadde venn som vi andre finner svært plagsom. Først må han hanskes med John Leguizamos figur, Cholo, mexicanerpjokken som liker å ta loven i egne hender med sine skitne metoder. På sin ferd møter de vakre Asia Argento i rollen som Slack.

Alternativ tekst mangler
Mer enn fugleinfluensa herjer "Land of the Dead". Foto: UIP

Plottet er et faktum i det det viser seg at zombiene har endret atferd. De døde lever mer enn de skal, har begynt å tilta seg lærdom, og blir dermed farligere. Den avsperrede byen har alltid vært sikret. Men byen er bare trygg i den forstand at zombiene ikke slipper inn, for med korrupt politi og ville tilstander som i et land i krig, er ikke folk trygge for hverandre heller.

Babels tårn av luksus

Dog finnes det i hjertet av New York et sikkert sted, nemlig en skyskraper som er befestet og avlåst fra omverden. Her boltrer de rike og egoistiske seg i all verdens luksus, og det hele er styrt av den visstnok så hjelpsomme Mister K (Dennis Hopper). Det viser seg etter hvert at Mister K tenker mest på seg selv, og han gir ikke fem flate øre for å svikte de som har gitt ham sin fulle og hele tillit.

Dette er en annerledes og meget underholdende splatterfilm, som leverer både sterkt makabre scener og masser av humor, uten at det grenser til latterlig dumhet. Man synker lett inn i handlingen, og skuespillerprestasjonene er så gode at man fort glemmer ut at det meste i filmen er langt fra realistisk. Med tanke på alle zombie-filmer som er laget, skulle man ikke kunne tro at det var mer å hente i denne filmsjangeren, men Romero klarer det altså igjen. Filmen gjenspeiler også mange sider ved menneskesinnet som i større eller mindre grad preger den reelle hverdagen og samfunnet vårt. Det er duket for mange tolkninger av hva som egentlig ligger mellom linjene, og det er ikke akkurat noe som er hverdagskost i filmer av denne typen.

Land of the Dead (Directors Cut)   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen