Lagringskapasiteten i mobilen vil eksplodere

Nå er det ikke noen umiddelbar fare for at filnedlasting i mobilnettet skal bli en stor greie på kort sikt. Med de nye EDGE-nettene til Telenor vil det ta både votter og vinter å overføre en fil med litt størrelse på. En nedlastingshastighet på 150 Kbps inviterer ikke til den store nedlastingsfesten.

Bredbånd i mobilen
Men når UMTS-nettene kommer i drift vil dette endre seg. Den første tiden vil vi se nedlastingshastigheter som kan komme opp i mer enn 300 Kbps. Det vil kunne føre til økt nedlasting av enklere innhold som korte filmsnutter og større bildefiler.

Men det stopper ikke med dette. Teknologien HSDPA åpner for nedlastingshastigheter på helt opp i 3,6 Mbps. Dette er flere ganger mer enn det store flertall av ADSL-kunder har i bredbåndsmodemet hjemme.
Da er det Ã¥pnet for nedlasting av større filer, som igjen vil kreve minnekapasitet i de hÃ¥ndholdte enhetene.

Mediebank
Samtidig ser vi en vekst i markedet for såkalte ”portable mediespillere”. Dette er små dingser med skjerm, og mulighet for å oppbevare og spille av både platesamlinger, spillefilmer og bilder.

Det er ingen grunn til å tro annet enn at fremtidens UMTS-telefoner også vil være slike mediespillere.

Nær fremtid
Ifølge ABI Researc vil HSDPA være tilgjengelig i enkelte nett allerede fra 2005, med telefoner klare for massemarkedet i 2006. Telefonene ventes først i Japan, med Europa og USA hakk i hel.

Dette vil få etterspørselen etter NAND FLASH-minne til å eksplodere, mens produsenter som satser alt på tradisjonell NOR FLASH vil se sine markedsandeler forvitre, hevder Alan Varghese i ABI Research.

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen