(Bilde: Phys.org)

Lagrer data evig – i glass

Forskere har funnet en revolusjonerende metode.

Selv om lagringsmediene som holder på våre digitale eiendeler blir både raskere og mer driftsikre for hvert år, kan hverken SSD-er, harddisker eller CD-platene skryte på seg en skikkelig levetid. Er du heldig kan de holde på dataene dine i flere tiår, men til syvende og sist vil de rett og slett miste den digitale informasjonen.

De lever ikke evig, noe som er stort problem for de som vil bevare informasjon for fremtidige generasjoner. Nå kan elektronikkgiganten Hitachi ha funnet en løsning – et digital lagringsmedium som holder på data tilnærmet evig.

Laget på glass

Mediet er i bunn og grunn en plate av kvartsglass som informasjonen etses inn på. Forskerne har regnet ut at informasjonen kan ligge trygt her i minst er par hundre millioner år.

Glassplatene skal kunne motstå ekstreme temperaturer i lang tid, og den blir ikke påvirket av mikrobølger og tåler en rekke kjemikalier. Platene er også vanntette, og selv ikke en tsunami skal kunne ødelegge innholdet, skriver Phys.org.

– Vi tror dataene vil overleve så lenge det harde glasset ikke sprekker, sier Tako Watnabe, en av forskerne bak prosjektet, til Phys.org.

Kan enkelt leses

En ting er at man kan lagre informasjonen i så lang tid, men vel så viktig er det at det vil være mulig å lese av informasjonen en gang langt frem i tid. Det har forskerne tatt høyde for.

Dataene blir lagret i en binær form, ved at små prikker blir etset inn i det tynne glasset. Dette kan leses av med et helt ordinært mikroskop.

– Så lenge en maskin skjønner binære koder – noe som er lett å programmere uansett hvor avanserte maskinene blir – vil dataen alltid være lesbar, sier Kazuyoshi Torii, en annen av forskerne bak prosjektet.

Prototypen de har utviklet, som du ser på bildet over, har en overflate på to kvadratcentimeter og er to millimeter tykk. På innsiden er den bygget opp av fire lag med dataprikker, som kan holde på 40 megabyte med data. Det gir den samme lagringskapasiteten per kvadratcentimeter som en tradisjonell CD-plate.

(Kilde: Phys.org, via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen