Guide

Lagmasker i Photoshop

Lagmasker er av de funksjonene man ikke klarer seg uten etter først å ha lært seg prinsippene.

To bilder skal kopieres sammen til et delikat fruktbilde

 

For å sette en ekstra piff på bildet, skal fruktkjøttet i appelsinen plasseres slik at det ser ut som om eplet er avbitt og at det er fylt med appelsin. Det første vi gjør er å flytte den delen av appelsinen vi trenger over i det andre bildet.

 

Vi åpner begge bildene i Photoshop og gjør appelsinbildet aktivt.

Vi lager en kjapp markering med valgfritt verktøy rundt området vi ønsker å overføre fra bildet med avbittet og drar dette over til det andre dokumentet ved hjelp av flytteverktøyet. Appelsinavbittbildet kan deretter lukkes uten å lagre endringene.

Ettersom appelsinavbittet er større enn hva som ville se naturlig ut sammen med de andre fruktene, må størrelsen endres.

Vi endrer størrelsen og dreier bildet ved å bruke verktøyet ”Free Transform…”.

Free Transform finner vi under Edit > Free Transform eller ved den enklere metoden å holde nede Ctrl og trykke T (Ctrl + T).

For å beholde korrekte proporsjoner når du skalerer ved hjelp av Free Transform, kan du holde Shift inne mens du drar i hjørnehåndtakene.

 

Nå ligger begge bildene i hvert sitt lag i samme dokument.

For å blande inn avbittet med eplet, velger vi å benytte en lagmaske. En lagmaske vil si en maskering som følger det enkelte laget og vises til høyre for lagikonet i lagpaletten.

Prinsippet med en lagmaske er enkelt. Der masken er hvit, synes innholdet i laget. Der masken er svart skjules innholdet. Gråtoner mellom svart og hvitt i masken, gjør innholdet i laget delvis synlig. I en lagmaske kan man bruke alle redigeringsverktøyene.For eksempel male, justere ved hjelp av Image > Adjustments… eller man kan bruke filter på den for å oppnå ulike effekter. Her skal vi nøye oss med litt maling.

Vi sørger for at øverste lag er aktivt og legger til en lagmaske.

Vi legger til en lagmaske ved å klikke det lille ikonet,  , nederst i lagpaletten. Man ser da at det dukker opp et hvitt rektangel til høyre for lagikonet i lagpaletten. Vi ser også at det er en ramme rundt ikonet. Dette forteller at alt vi nå foretar oss vil utføres i masken. Man kan skifte mellom å holde masken eller laget selv aktivt ved å klikke ikonene som hører til.

Som tidligere nevnt vil hvit maske si at alt innholdet i laget er synlig. For å male ”bort” det overflødige må vi derfor benytte oss av svart. Vi velger penselverktøyet(Brush Tool) i verktøykassa og forsikrer oss om at forgrunnsfargen er svart. Det gjør man enkelt ved å trykke D og deretter trykke X. Man kan også velge å trykke ikonene for for- og bakgrunnsfarger i verktøykassa.

 Vi kan nå male med penselverktøyet inn mot revnen i den avbitte appelsinen. Etter hvert som man nærmer seg kanten, kan det lønne seg å øke hardheten på penselen. Det gjøres enkelt ved å høyreklikke i bildet og dra i glidekontrollen. Her er det meningen at noe av skallkanten skal være igjen, slik at bruddet ser mest mulig ekte ut. Maler man feil, kan man skifte mellom for- og bakgrunnsfarge ved å trykke X, og male over igjen med hvitt.

 

 

Under ser du appelsinavbittlaget etterfulgt av masken og nederst resultatet av at masken påføres laget.

Vi har nå et bilde som begynner å få den delikate touchen vi er ute etter. Vi ønsker kun et par små justeringer før vi kan si oss ferdig med bildet. Både frukten generelt og den avbitte appelsinen skal få en liten kurvejustering, men problemet er at de skal justeres ulikt. De tre fruktene går greit.

 

Vi står på bakgrunnslaget og legger til et kurver justeringslag.

Klikk ikonet nederst i lagpaletten,  , og velg Curves…, eller velg Layer > New Adjustments Layer… > Curves… Utfør ønsket justering i dialogboksen og klikk OK.

Legg merke til at også justeringslaget har en lagmaske. Denne fungerer på samme vis som en vanlig lagmaske. Det vil si at man kan male med svart der man ikke ønsker at justeringen skal iverksettes.

Neste trinn er å kun justere den avrevne appelsinen. Det gjør vi ved hjelp av en maskeringsmaske, Clipping mask. Det vil si at man benytter to lag, men der innholdet i det underste laget maskerer det øverste laget.

 

Vi gjør laget med appelsinlaget aktivt og justerer ved hjelp av et Curves justeringslag.

(Ettersom det kan være vanskelig å se hvordan man vil justere avbittsdelen når alt justeres, kan det være en god idé å gjøre grepet under først, for deretter å dobbeltklikke lagikonet for å justere kurven etterpå)

Velg deretter Layer > Create Clipping Mask eller hold Alt-tasten inne mens du beveger markøren mellom lagene i lagpaletten. Når markøren endrer seg til to overlappende sirkler, trykker du venstre musetast.

Under ser du bildet før og etter siste kurvejustering.

Lykke til!

 

Frode Slettum er Adobe Certified Instructor, Photoshop

 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Se flere guider på Fotopia.no

Se flere guider på Akam.no

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen