Lager kart over Internett


Asia, Europa/Midtøsten/Afrika, Nord-amerika, Sør-amerika, annet/ukjent
(Bilde: Opte-prosjektet)

Resultatet er et iøyenfallende fyrverkeri av et kart som kanskje ligner mest på stjernekartene og bildene av universet som vi har blitt kjent med fra Hubble-teleskopet. Hver verdensdel er representert med sin egen farge, og er et resultat av én enkelt datamaskin med én enkelt internettilkopling.

Kartet startet som et personlig eksperiment, men kan har en rekke bruksområder også utover det rent estetiske. Det kan for eksempel brukes til å se distribusjonen av netttilgang på forskjellige verdensdeler, tilgjengeligheten av ledige IP-adresser og til å registrere effekten av både lokale og internasjonale hendelser. Hittil har det gått over 300 timer med til å sende ut 194 tilfeldige "traceroute"-søk i sekundet for å skaffe rådata til kartene.

Kartet er satt sammen i sanntid av resultatene fra disse forespørslene, sjekket opp mot verdensdel og nettverk. Grunnen til at det er mange samlinger i "galakser" og "solsystemer" kan forklares med at disse simpelthen er Internett-tilbydere med mange kunder - jo større "hub"-er, jo større stjerne.

Selv om kartet blir ansett som "ferdig", kommer søket og kartskrivingen til å fortsette - Internett sover tross alt aldri, og er i stadig utvikling.

Opte-prosjektets kart er offentlig tilgjengelig for alle på Opte.org

(Kilder: Slashdot, Opte-prosjektet)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen