Hjernebrikke på én kubikkcentimeter skal kunne «koble» mennesket til datamaskiner
(Bilde: DARPA)

Hjernebrikke på én kubikkcentimeter skal kunne «koble» mennesket til datamaskiner

Dette er ikke science fiction, men den faktiske planen til den amerikanske hæren.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har sett brikker som kan implanteres i hjernen tidligere, men nå har det dukket opp en variant som tilsynelatende tar sammensmeltningen av menneske og maskin til et nytt nivå.

Det amerikanske forsvaret, eller nærmere bestemt forskningsavdelingen DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) skal utvikle en svært avansert databrikke som kan opereres inni hjernen og brukes til å kontrollere datasystemer.

Én kubikkcentimeter

Den nye brikken skal ifølge forskerne gi en høyere «båndbredde» mellom den menneskelige hjernen og den digitale verden enn det som noensinne er oppnådd tidligere. I praksis betyr dette at den nye brikken skal legge til rette for svært sofistikert styring av digitale systemer med hjernen.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Mopic/Shutterstock.com

Brikken, som er cirka én kubikkcentimeter stor, fungerer ved å «oversette» de elektrokjemiske prosessene i hjernens nerveceller til det digitale, binære språket.

Den skal være i stand til å koble seg opp mot så mye som én million nerveceller i en gitt region av hjernen, noe som fører til langt høyere «signaloppløsning» enn tidligere når det gjelder kommunikasjonen mellom hjernen og teknologien.

Kan få mange bruksområder

Dette kan legge til rette for mange ulike bruksområder, ikke minst innen medisin, der teknologien for eksempel kan benyttes til å kompensere for hørsels- eller synshemmelser. Ifølge forskerne åpner løsningen imidlertid for mange flere anvendelser.

DARPA understreker at den ambisiøse brikken krever en del fremskritt innen ulike vitenskapelige disipliner for å kunne realiseres fullt ut, blant annet nevrovitenskap og syntestisk biologi. Brikken ligger med andre ord ennå et stykke frem i tid. Mer informasjon finner du hos DARPA.

Her er en annen avansert hjernebrikke: Denne kan «reparere» hukommelsen »

(Via The Next Web)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen