Forskere lager solcellepaneler av gress

Teknofil Lager solcellepaneler av gress

Forskere lager solcellepaneler av gress

Utnytter fotosyntesen for å produsere superbillig solenergi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Forskere ved MIT i USA jobber med å lage billige solcellepaneler fra gress, noe som kommer frem i en rapport lansert hos Nature.com.

Rapporten beskriver en forbedret metode for å skape strømproduserende "biofotoelektriske" solcellepaneler, men uten det dyre laboratorieutstyret som tidligere var nødvendig.

Forskerne hevder at spesialdesignede kjemikalier kan brukes med grønne planter, til og med gress, for å lage et solcellemateriale som utnytter fotosyntesen.

10 000 prosents forbedring

– Ta posen med kjemikalier, bland den med noe grønt og mal det på taket, sier MIT-forsker Andreas Mershin. Han forestiller seg at den billige formen for solcellepaneler kan bli brukt av folk i utviklingsland.

Effektiviteten er forbedret med 10 000 prosent i forhold til tidligere plantebaserte solceller, men er fremdeles langt fra praktiske. Testsolcellene klarer bare å omdanne 0,1 prosent av sollyset til elektrisitet, og dette må utbedres ytterligere hvis man skal ta det i bruk, mener Mershin.

Mange års forskning

Forskere har i årevis forsøkt å lage solceller basert på en gruppe molekyler som brukes i planterikets fotosyntese. Dette krevde spesialiserte og dyre materialer, mens strømmen som ble produsert var for lav.

De nye solcellene blir derimot lagd ved hjelp av en kombinasjon av materialer som isolererer nødvendige molekyler og som danner et sett med bittesmå nanoledninger. Disse gjør det lettere å frakte strømmen og skaper en større overflate.

– Etter mange års forskning har vi klart å trekke ut proteinet, stabilisere det og plassere det på en overflate slik at det blir lett å få til en fotoelektrisk effekt, sier Mershin.

Optimistiske

Forskerne peker ut en rekke utfordringer med de "grønne" solcellene, deriblant varighet og effektivitet. Likevel er de optimistiske etter en rekke tester som viser at den nye teknologien har potensiale.

– Ved å kontrollere denne avanserte organiseringen av nanokretser og omdirigere dem til å produsere elektrisitet, er dette lovende med tanke på billig og miljøvennlig solkraft, heter det i rapporten.

Se den følgende videoen som forklarer prosjektet:


(Kilde: CNET)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen