Illustrasjonsbilde. Foto: Netweb

Lager lynraskt trådløst nettverk med laserpekere

Illustrasjonsbilde. Foto: Netweb

Lager lynraskt trådløst nettverk med laserpekere

Overfører 1 Gbit/s med billig teknologi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Laserpekere behøver ikke bare brukes til ugagnsstreker. To vanlige laserpekere med grønt og rødt lys er nemlig alt du trenger for å lage et trådløst optisk nettverk med en hastighet på opptil 1 gigabit i sekundet.

Nylig demonstrerte forskere fra Taipei University of Technology i Taiwan at det er mulig å bygge et superraskt nettverk selv uten å svi av en formue. Ifølge forskeren Hai-Han Lu har alt utstyret bare kostet 600 dollar – rundt 3500 kroner.

– Du kan selv bygge det hjemme, påstår Hai-Han Lu overfor New Scientist.

500 millioner ganger i sekundet

Laserpekere kan med andre ord sende data gjennom luften dobbelt så raskt som de fleste USB-kabler eller trådløse rutere. Forskerne erstattet laserpekernes standardbatterier med en energikilde som slår av og på lyset 500 millioner ganger i sekundet. Deretter rettet de to pekere mot en lyssensor ti meter unna.

Ved å kombinere de to lasersignalene kom de opp på en samlet båndbredde på 1 Gbit/s. Den største ulempen er den begrensede rekkevidden, og systemet fungerer ikke optimalt i tåke, regn eller snøvær. Til gjengjeld er det snakk om et lisensfritt spektrum.

Sykehus og fly

Dataoverføringen skal i teorien kunne fungere på avstander opptil 25 meter, men det krever at laserpekerne peker direkte mot mottakeren.

Det trådløse lasernettverket kan brukes i hjemmet, på sykehus, på fly og på steder der det ikke er fare for støy og radioforstyrrelser. Forskerne mener også at teknologien kan brukes til å overføre data mellom smarttelefoner.

Mer «normale» alternativer

Selv om det kanskje er spennende at laserpekere kan skape raske trådløse nettverk, finnes det likevel billigere og mer normale alternativer for de som vil ha 1 Gbit/s. Buffalos nye trådløse standard vil by på 1300 Mbit/s til rundt 1200 kroner, men møter frisk konkurranse fra Netgears nye trådløse superruter.

(Kilde: New Scientist)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen