Lag dine egne objektivprofiler

Adobe følger i fotsporene til DxO Optics Pro, og legger til automatisk korrigering av grunnleggende optiske feil i vårens utgaver av bildebehandlingsverktøyene Photoshop og Lightroom. For å få fart på arbeidet med å lage profiler for store mengder optikk, har Adobe i tillegg lansert et eget verktøy for at brukerne skal kunne lage profiler selv. Dette er lagt ut på Adobe Labs.

Rutekart for papirstørrelser fra A4 til B0 ligger ved
Kalibreringsmål for papirstørrelser fra A4 til B0 (!) ligger ved

Hjemmelagede profiler
Adobe Lens Profile Creator bygger på en godt dokumentert prosess hvor en fotograferer et tilpasset rutenett i mange nok forskjellige posisjoner til at de sammen dekker bildeflaten. For best resultat bør denne prosessen gjentas for et utvalg fokusavstander, blenderåpninger og brennvidder, men for å prøve ut prosessen kan en slippe unna med å lage et sett ved moderate innstillinger. Deretter kalkulerer programmet en profil som senere brukes til å korrigere bilder fra objektivet automatisk som en del av råbehandlingen. Maler for utskrift av rutenettet på forskjellige papirstørrelser er inkludert i installasjonsfilen.

Deling av profiler
Adobe oppfordrer brukerne til å dele profildata mellom seg, og benytter dermed en form for crowdsourcing for å kunne utvide utvalget av profiler raskt. Disse kan sendes direkte fra LPC, og blir tilgjengelig i en automatisk oppdatert database i Lens Corrections-filteret i PSCS5. Den automatiske gjenkjenningen her krever korrekt navngiving av objektiver i EXIF-headeren i filen som skal korrigeres, men en kan manuelt tildele profiler til objektivkoder i tilfeller hvor disse ikke er fullstendige, som ved montering av tredjeparts objektiver på Sony Alpha-hus. Foreløpig blir kvaliteten til innsendte profiler vurdert automatisk, men et system for poenggiving fra brukerne kan bli vurdert som et alternativ i fremtiden.

Skånsom korrigering i Lightroom 3
Profilene vil også bli støttet av den endelige versjonen av Lightroom 3 som sannsynligvis kommer i løpet av juni. Her vil funksjonen være tilpasset Lightrooms ikke-destruktive arbeidsflyt, slik at korreksjonen blir fullt reverserbar.

Hvis dette høres ut som en fin aktivitet når fotoværet svikter, kan Adobe Lens Profile Creator lastes ned her.

Les også: Råfilbehandling fra Adobe med optiske korreksjoner

Les også: DxO Optics Pro i ny versjon

Les også: Photoshop CS5 er lansert

Les også: Guide: Rå eksponering

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen