Lær gamle hunder nye triks

I moderne objektiver sitter en liten CPU som blant annet vet største og minste blender, valgt brennvidde og fokusavstand, navn på og produsent av objektivet. Dette gjør kameraet i stand til å måle lys mer effektivt, lagre utfyllende eksponeringsinformasjon, vise fokusbekreftelse i søkeren med mer. En av ulempene ved å bruke manuellfokusobjektiver på nye speilrefleks har vært mangelen på CPU i disse, som har senket brukervennligheten og gjort arbeidsflyten litt mer utfordrende.

En ny vri
Det har i noen år dukket opp diverse forhåndsprogrammerte brikker en selv kan feste på eldre objektiver, men Dandelion-brikken gjør en ny vri. Her kan du selv stille inn brennvidde, blenderverdier, rapportert objektivnavn m.m fra kameraet.
Fremgangsmåten er litt forskjellig for brikkene til Canon, Olympus og Nikon, men i all hovedsak går det ut på først å sette brikken i programmeringsmodus for deretter å sette ønskede verdiene etter tur. Det hele minner litt om hvordan for eksempel klokka på stereoanlegget stilles ved hjelp av en knapp og vekselvis lange og korte trykk. Siden man fritt kan velge brennvidde og blenderverdi, er man heller ikke låst mot en forhåndsdefinert liste over tilgjengelige objektiver, men isteden kode for eksempel denne. Genialt?

(Kilde: nikonrumors.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen