Illustrasjon: Niklas Plikk

Guide Lær deg Windows 8-triksene

Illustrasjon: Niklas Plikk

Slik finner du de skjulte knappene i Windows 8

Vi viser deg hvordan du finner frem.

Hvis du fortsatt ikke er fornøyd med hvor Microsoft har plassert favorittknappene knappene dine, som "logg ut" og "skru av", finnes det et ganske elegant alternativ du kan prøve ut. Det innebærer heller ikke at du må installere et tredjepartsprogram, men bare benytter deg av funksjonaliteten Windows allerede har innebygd.

Lag egen snarvei

Nøkkelen ligger i å lage en snarvei til kommandoen du er ute etter, som kan ligge på skrivebordet eller nede i oppgavelinjen. Dette har vært mulig i Windows i lang tid, og det er kanskje på tide at vi drar funksjonaliteten ut i lyset igjen.

For å se kommandoene vi er ute etter, kan du begynne med å åpne opp CMD. Dette gjør du ved å først trykke Startknapp + R for å få opp kjør-boksen. Her skriver du CMD, og trykker Enter. Skriv så inn følgende tekst når du har muligheten:

shutdown/?

Du vil få opp en liste som ligner på dette:

Her ser du koden til ulike kommandoer, hvor et par er relevante for vårt bruk. Vi noterer oss følgende tre kommandoer som vi skal bruke som snarveier:

  • Skru av umiddelbart (uten varsel): shutdown.exe /s /t 0
  • Omstart umiddelbart (uten varsel): shutdown.exe /r /t 0
  • Logg ut: shutdown.exe /l
Du har nok av ikoner å velge imellom.
Du har nok av ikoner å velge imellom.

Disse linjene kan vi bruke til å lage snarveier vi kan putte hvor vi vil. Dette gjør vi ved å først høyreklikke på skrivebordet, velge "Ny" og så "Snarvei" fra menyen som dukker opp. Når den spør om hva du vil lage snarvei til, limer du inn en av linjene over. Vi prøver oss på "Logg ut" først.

På neste side kan du skrive inn et navn på snarveien. Vi skriver "Logg ut".

Du har nå en snarvei på skrivebordet, med et blankt ikon. For å bytte ikonet kan du høyreklikke på snarveien, gå inn på innstillinger og trykke på "bytt ikon"-knappen. Du vil få opp en advarsel du kan trykke deg forbi, og så er det bare å velge og vrake i en haug av ikoner.

Når du er fornøyd med utseendet, er det bare å plassere snarveien hvor du vil. Det kan være litt risikabelt å sette den rett ved siden av ikoner du vanligvis trykker på, for eksempel på oppgavelinjen på bunnen av skjermen. Vi synes det beste stedet å plassere snarveiene vi lagde var i en egen oppgavefane:

Her ligger knappene enkelt tilgjengelig, uten at vi trykker på dem ved uhell.
Her ligger knappene enkelt tilgjengelig, uten at vi trykker på dem ved uhell.

Dette gjorde vi ved å legge snarveiene i en mappe vi kalte "shutdown". Så høyreklikket vi på oppgavelinjen på bunnen av skjermen, valgte "toolbars", og satte opp en ny. Etter det er det bare å finne mappen vi la snarveiene i, altså "Shutdown", og vips dukker den opp på oppgavelinjen. Dermed er det lett å komme til knappene, uten at man trykker på de ved et uhell.

Bli med over på siste side, der titter vi på snarveiene i Windows 8 »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen