Lady in the Water

Annonsør­innhold
Les hele saken »

M. Night Shyamalan mottok mang en hyllest da han i 1999 leverte overraskelsen "Den sjette sansen", men har med senere filmer slitt i motbakke med kritikere som hevdet at han både hadde blitt forutsigbar og fantasiløs. Med "Lady in the Water" tråkker han både kjent og ny grunn.

Shyamalans nåtidseventyr

Se større versjon og flere bilder
Mye rart kan komme fra svømmebasseng, ihvertfall i "Lady in the Water".

I "Lady in the Water" følger vi vaktmesteren Cleveland Heep, i Paul Giamattis skikkelse. Han er omringet av fargerike leieboere, men gjør svært lite ut av seg utover å ta seg av jobben, og den økte irritasjonen over at noen svømmer i bassenget på nattestid.

Det viser seg fort at denne mystiske nattsvømmeren er en vakker kvinne ved navn Story, som senere skal vise seg å være en "narf", eller havnymfe som de er bedre kjent som. Hun forteller Cleveland at hun er dukket opp for å inspirere en forfatter til å skrive et verk som vil være meget viktig for fremtiden, slik at en kjempeørn kan komme og hente henne. Jakten etter forfatteren tar til, men ting er selvfølgelig ikke så enkelt. Noen ulveaktige gressmonster på flukt fra grenbekledde kjempeaper er nemlig også ute etter å stoppe Story.

Om du syntes dette hørtes litt teit ut er du neppe alene, men så skal det også nevnes at "Lady in the Water" minner mer om et folkeeventyr enn noe annet. Klarer du først å akseptere dette premisset, flyte ting med ett bedre.

Kritikkmessig selvmord?

Nå er det ikke bare plottet som for enkelte kan virke noe distanserende, for filmen er også sterkt preget av det noen har valgt å kalle den "postmodernistiske ånd". Dette vil si at filmen både har en tendens til å kommentere på seg selv som film, og nærmest parodierer seg selv til tider, samtidig som den også leker hemningsløst med klisjeer.

Shyamalan har også blandet inn en høyst usympatisk filmkritiker i miksen, en karakter som klart og tydelig hevder at det ikke finnes noe kreativitet igjen og matematisk regner ut hvorfor alle nye filmer er dårlig, noe som sikkert har ført til at enkelte kritikere har følt seg noe støtt.

Mest overraskende er det nok likevel at regissøren selv portretterer rollen som forfatterspiren Vick, som en gang vil forandre verden med sine skriverier, noe samtiden ikke er i stand til å forstå. Mange vil kanskje tolke dette som tidenes egotripp, men det ligger også en herlig ironi i dette, og plukker du først opp den ironien blir det hele bare morsommere.

Opp, ned og logikk som brytes uten egentlig å brytes

Se større versjon og flere bilder
Paul Giamatti er pliktoppfyllende vaktmester.

Har du sett et par filmer av Shyamalan blir du fort kjent med måten hans å arbeide på, og "Lady in the Water" er en umiskjennelig film sådan. I utgangspunktet er filmen karakterdreven, noe som fort kan bli litt stillestående, men stillheten brytes ofte av noen sporadiske spenningsscener der gressulven får gjort sitt.

På mange måter føles det som om filmen ofte tar et par runder for mye rundt grøten før ting går fremover, men likevel klarer den å fremme en god stemning som gjør at selv om ting plotmessig kan stå stille blir det likevel ikke kjedelig. Og enten det er snakk om frustrasjon eller spenning så er du sjelden likegyldig til det som skjer.

Du kan gjerne frustrere livet av deg over små guttunger som leser fremtiden i frokostblandingskartonger eller gamle asiatiske damer som har tatt en overdose av eksposisjonspillen, men alt føles likevel merkelig nok på plass, for det er til syvende og sist snakk om eventyrlogikk.

Konklusjon

Alt i alt er "Lady in the Water" en godt gjennomført film, som viser at Shyamalan ikke er redd for å kjøre sitt eget løp. Skuespillerprestasjonene er stort sett gode, og Giamatti takler jobben som hovedrolleinnehaver uten problemer.

Hadde filmen vært litt mer original og litt mer handlingsmettet ville den nok vippet seg opp en ekstra karakter, men flere små irritasjonsmomenter og litt slitsom historiefortelling trekker ned. Filmen er likevel et par hav bedre enn "Signs", men en liten nedtur sammenlignet med den meget gode "The Village" og ikke minst samtidsklassikeren "Den Sjette Sansen".

Lady in the Water

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen