Lad batteriet ledningsløst

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Induksjonsladingsboksen lar deg legge en mobil på toppen som lades uten ledninger på under 15 minutter.
Induksjonsladingsboksen lar deg legge en mobil på toppen som lades uten ledninger på under 15 minutter.

Hva sier du til en trådløs lader som fyller mobilen, mp3-spilleren og andre dingser med strøm i løpet av et kvarter eller mindre? 

Det skal bli mulig med en ny ladestasjon fra Seiko Epson, som er mest kjent for sine printere, og Murata, som er produsent av elektroniske komponenter. De to japanske bedriftene kaller løsningen sin revolusjonerende.

Den nye løsningen lar deg legge mobilen din på toppen av en boks som leverer strøm til mobilen gjennom luften. Batteriet i mobilen din må imidlertid være spesiallaget for laderen.

Slik fungerer det

De to japanske bedriftene har ikke brukt magi i løsningen sin. Ladeboksen og mobilen bruker nemlig bare et helt grunnleggende prinsipp i elektroverdenen for å utveksle energi.

Enkelt forklart omgjør ladeboksen strøm fra stikkontakten til et magnetfelt som sirkulerer i luften over boksen, mens mobilen gjør nøyaktig det motsatte med magnetfeltet den blir utsatt for - altså gjør det om til elektrisitet igjen.

Når et magnetfelt forandrer seg rundt en ledning, blir det indusert spenning i ledningen. Magnetfeltet som dannes over ladeboksen fanges opp i en ledningsvikling (spole) i mobilens batteri, og blir dermed omgjort til elektrisitet. Det er denne metoden som blant annet brukes i mobilladere og andre batteriladere, men da ledes magnetfeltet gjennom en metallkjerne. 

Et prøveeksemplar av laderen skal være klar til testing til neste år. Selskapene håper å starte masseproduksjon en gang i år 2009 eller 2010. 

Det gjenstår å se om noen mobilprodusenter vil kaste seg på bølgen og støtte denne lademetoden. I så fall må de begynne å utstyre telefonene sine med et spesiallaget batteri med en innebygget spole. 

(Kilder: IDG.se)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen