La Zona

"La Zona" er et meksikansk spenningsdrama av regissør Rodrigo Plá. Filmen har vunnet syv priser deriblant for beste spillefilmdebut under filmfestivalen i Venecia samt kritikerprisen under Toronto internasjonale filmfestival.

La Zona er sterkt beskyttet.
La Zona er sterkt beskyttet.

De rikes særordning

La Zona er et område - en sone - i Mexico City som er beskyttet med en stor og tykk mur. På innsiden av muren lever velstående mennesker i store villaer omgitt av grønne plener og rene gater. På utsiden av muren er det trengsel, fattigdom og kriminalitet. Menneskene som bor i La Zona har skaffet seg en særordning hvor de lever sine liv trygt og godt i ly av den brutale virkeligheten. En særordning de gjør absolutt alt for å beholde. Alejandro (Daniel Tovar), en 17 år gammel gutt, bor der sammen med foreldrene sine. Han går på skole og aner ikke mye om hva som befinner seg på andre siden av muren.

Da et reklameskilt en dag blåser over ende og lager et hull i muren benytter tre ungdommer, deriblant unge Miguel (Alan Chávez), anledningen til å dra inn i La Zona med den hensikt å finne verdifulle ting de senere kan selge. Under tyveriet blir de imidlertid oppdaget og jaget på flukt. Miguel kommer seg unna og gjemmer seg i kjelleren hos Alejandro. Innbyggerne ønsker ikke å ha en tyv løpende rundt å ødelegge deres idylliske hverdag og setter all kraft inn for å finne Miguel og redde særordningen som politibetjent Rigoberto (Mario Zaragoza) står faretruende nært å ødelegge.

Alajandro og vennene leter etter Miguel.
Alajandro og vennene leter etter Miguel.


Penger gir makt

Verden er full av korrupsjon og mennesker som kommer seg unna ved å kjøpe seg særordninger av ymse slag. "La Zona" beskriver makten penger gir på en brutal måte. Menneskene som bor innenfor murene i La Zona har kjøpt seg fri fra fattigdom og den brutale virkeligheten som er dominert av sult, kriminalitet og desperasjon. De lever sine velstående og bekymringsløse liv godt beskyttet av de korrupte menneskene på utsiden.

"La Zona" tar opp en interessant problemstilling, men er også spennende og underholdende.

Store byer er ofte delt inne i de finere strøk, hvor de rike bosetter seg, og slumstrøkene, hvor de fattige bor. "La Zona" har tatt dette til neste steg og laget en egen sone midt i slumstrøket hvor en gruppe priviligerte mennesker har forskanset seg fra virkeligheten med en stor og tykk mur. Dette er kanskje ikke helt realistisk, men heller ikke utenkelig.

Uansett er det en effektfull og ny måte å problematisere korrupsjon og maktmissbruk, og det fungerer i tillegg veldig bra. Filmskaperen har klart å gjøre dette svært realistisk og det er i tillegg utført på en elegant og sikker måte.

Viktig, samtidig spennende

Ikke bare er dette en film som tar opp viktige tema, det er også en spennende og underholdende film. Historien fenger og man blir både glad og sint på de ulike karakterene. Filmer som vekker følelser får frem sitt budskap og enkelte av scenene i "La Zona" vekket frem et sinne som gjorde at jeg hadde mest lyst til å storme ut av kinosalen i protest.

Konklusjon

"La Zona" er en film som på en ny, elegant og effektfull måte tar opp problematikken rundt penger, makt og korrupsjon. Er man rik kan man kjøpe seg særordninger som for eksempel en egen sone i en storby hvor man kan bo i fred for fattigdom og kriminalitet. Filmen belyser et viktig tema som dominerer i vår verden, og den er i tillegg spennende - rett og slett en god film.

La Zona

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen