Test

La Puma - La Puma

La Puma har platekontrakt med den nye Universial-etiketten Nightliner, og er ett av få svenske band som har norsk platekontrakt. Bandet som ble dannet i Stockholm 2002 bekles av vokalisten Helena Gutarra, gitaristen Torbjörn Gjers, trommisen Kalle Gustafsson og Frida Ståhl på bass. Sammen var de tydeligvis så dyktige at de gikk helt til topps i musikkkonkurransen Levis Sound. Premien de var så heldige å vinne var en plateinnspilling med norske Knut Schreiner bak spakene. Han er ingen smågutt verken i den norske eller internasjonale musikkverden, og de fleste bør nok vite hvem den personen er. Men for sikkerhetsskyld kan det opplyses om at han er gitarist i Turboneger og Euroboys, tidligere kjent som Kåre and the Cavemen. Samarbeidet har resultert i at rockehistorien blir levert gjennom ti låter på den selvtitulerte debutskiva.

Orginaliteten mangler

At de kan sin rockehistorie kan ikke benektes, for dette er rock med stor underholdningsverdi, men akilleshælen ligger i at vi har hørt alt dette før. Ifølge pressemeldingen som fulgte med skiva står det: ”Det finnes mange definisjoner på rock. En grunnleggende forklaring kan være at det er en tyngre og mer bluesbasert avart av pop. En kortere forklaring: La Puma. Hvorfor? Enkelt. La Puma vet hva de driver med.” Uten å kaste egg på arbeidet La Puma og Knut Schreiner har gjort med dette albumet, så er det vel strengt tatt bandene The Ramones, AC/DC og Blondie som de har tyvlånt gitarriffs og melodier fra som visste hva de drev med. Allerede i åpningssporet har de gått så langt i å stjele så og si hele Teenage Kicks med The Undertones. Forskjellen er at deres versjon heter Sound of Players.

Ingenting å utsette på imaget.
Ingenting å utsette på imaget.

Det er ikke akkurat flust av orginalitet på debutskiva og egentlig er det i overkant mye stjeling. Mangelen av et eget uttrykk blir av den grunn veldig tydeliggjort. Dette tar de igjen i underholdning og sjarm, men bare nesten. Melodiene og gitarriffene som bølger ut av høyttaleren er både fengende og lett gjenkjennelig, og før man vet ordet av det synger man med. Dette er musikk som inviterer til fest for både gutter og jenter som skal ta en øl med gjengen, den eventuelle vinen kan du holde langt unna.

Live-musikk

Hele bandet virker veldig sultent og det er ingenting å utsette på bandmedlemmenes musikkegenskaper. Bandet er også godt hjulpet av at Helena Gutarra har den stemmen hun har, den er faktisk noe av det beste man kan høre i skandinavisk rock-sammenheng om dagen. Musikken er blandet med arenarock-refrenger og hardrock- og garasjerockgitarer.

Bandet sier selv at det er live de virkelig gnistrer, og de nærmest garanterer at publikum kommer til å ha en fet kveld, og det er det vanskelig å motsi, for denne musikktypen passer seg absolutt best på en scene med ett stort antall feststemt publikum. Undertegnede kan faktisk forstille seg – om du liker denne type musikk selvfølgelig – at underholdningen vil bli stor og det vil bli høy stemning. For de som er interessert så spiller de på Slottsfjellfestivalen i Tønsberg den 19. juli.

Til neste gang

Høydepunktene på La Pumas debutskive må bli nevnte Sound Of Players, Sleeping With Strangers, Life’s Too Short Let’s Party, Shaking Good og Messenger. Deres fengende melodier og refrenger gjør det vanskelig å ikke like. Men om deres ambisjon er å lage musikk som kjennes både i hjertet, hjernen og i skrittet bør de i fremtiden ikke bare lene seg på andre bands tidligere rockesuksesser, men heller prøve å få inn litt originalitet og samtidig holde på den festglade rocken. For det burde jo være mulig.

Når det kommer til produksjonen av skiva er det ikke stort mer å si enn at Knut Schreiner har styrt den med en stødig hånd. Han har gitt bandet en god balansert lyd, verken for snill eller tøff, et sound som passer skiva bra. Samtidig har de sammen klart noe som få klarer, nemlig å overføre gruppas live-egenskaper til plateformatet.

Konklusjon

La Puma har høy underholdningsverdi og det er til tider vanskelig å ikke la seg rive med. Dette er rock som man liker å høre det, men det tunge som holder dem igjen slik at de ikke stiger høyere på karakterskalaen er mangelen på noe så kjedelig som originalitet. For selv hvor mye man koser seg med å høre på La Pumas nye skive får man etterhvert mer lyst til å høre orginalene. Men for all del, bandet spiller musikk som gjør at du kommer i festhumør og denne skiva hører hjemme på fest.

La Puma La Puma   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen