Guide

La mobilen styre TV-en

Du og en venn har bestemt dere for å se film. Du har lastet ned en ny komedie fra nettet, og før du drar avgårde legger du filmen over på mobiltelefonen. Når du er fremme, henter du frem telefonen fra lommen og klikker deg raskt gjennom menyene. Kort tid etter begynner filmen å snurre på TV-skjermen. Du legger telefonen fra deg på bordet, lener deg tilbake og gjør deg klar for en god filmopplevelse.

Dette er ikke noen fremtidsutopi. Allerede i begynnelsen av neste år kommer de første mobiltelefonene som kan sende film rett til TV-apparatet ditt. Og det slutter ikke der. Du kan også sende musikk til stereoanlegget, eller sende bilder til skriveren. I senter av det hele står en ny teknologi kalt Universal Plug & Play (UPnP).

UPnP er en ny standard for hvordan dingsene i hjemmet ditt kan snakke sammen, uten at du må styre med kabler eller drivere. Enten det er datamaskinen som skal snakke med TV-apparatet, eller mobiltelefonen som skal snakke med brødristeren.

Nokia først ute
Nokia er den første mobilprodusenten som har satset på UPnP. Deres nye modell Nokia N80 har full støtte for teknologien. Finnene har allerede demonstrert for pressen hvordan telefonen kan brukes som fjernkontroll for alle apparatene du har i hjemmet.

Skal du for eksempel vise frem et bilde på TV-en, finner du frem til bildet i galleriet på mobiltelefonen. Det har kommet et eget valg i menyen for å kjøre bildet ut på storskjerm ("Play via home network"). Markér bildet, og noen sekunder senere dukker det opp på TV-skjermen.

Ønsker du å spille av film eller musikk, gjør du det på akkurat samme måte. Finn frem til filen i galleriet, og send den over til TV-en eller stereoanlegget. Du bruker samme fremgangsmåte om du ønsker å skrive ut et bilde eller et dokument.

Når det blir så lett som dette å bruke apparater sammen, dukker det opp mange spennende muligheter. Neste gang du har en sosial sammenkomst, kan det tenkes at du lar gjestene styre musikken på rundgang. Alle har med seg favorittsangene sine på mobiltelefonen, og kan bytte på å sende musikk ut på stereoanlegget.

Vil du dele ferieminner med venner, kan du bare ta med deg mobiltelefonen din når du er på besøk. Feriebildene har du lagret på mobiltelefonen, og de kan vises rett på TV-apparatet til vertskapet. Likeså med eventuelle videoklipp du har tatt opp i løpet av ferien.

Du kan også bruke UPnP til å kontrollere datamaskinen din. Nokia har laget programvare som lar deg bruke datamaskinen som lagringsdisk for mobiltelefonen din. Du kan bla gjennom filene på datamaskinen via mobilen, og sende dem ut til de andre apparatene i huset. For eksempel er det ikke noe problem å bruke mobiltelefonen til å plukke ut en film på datamaskinen, og sende filmen videre ut på TV-en. Du kan altså bruke mobiltelefonen som en slags fjernkontroll for de andre apparatene du har i hjemmet.

Hva trenger jeg?
Du må på plass en del utstyr for at stua di skal kunne utnytte UPnP til sitt fulle. Først og fremst må du ha satt opp et trådløst nettverk hjemme (Blåtann har aldri vært et alternativ, da teknologien er for treg til å overføre musikk og video i god kvalitet). I tillegg må alle apparatene du ønsker å bruke være koblet opp mot dette nettet.

Det å få datamaskinen din og mobiltelefonen på nettet burde ikke by på problemer. Nokia N80 har innebygget Wi-Fi, og det har de fleste nye datamaskiner også. Hvis maskinen din skulle mangle støtte, kan du kjøpe et trådløst nettverkskort for noen hundrelapper.

Når det kommer til TV-en og stereoanlegget ditt er ståa litt verre. For å få disse apparatene på nett må du kjøpe et eget mediesenter med UPnP-støtte. Mediesenteret er koblet opp mot det trådløse nettverket, og sender signaler via scart-kabel og lydkabler. Det finnes flere slike sentere på markedet allerede, og prisen ligger fra 1200 kr og opp.


Alt du trenger for å kjøre film fra mobilen. Prislapp: Ca 6500 kr.

Det aller siste du trenger, er en smule tålmodighet. Nokia N80 er nemlig ikke å få kjøpe i butikkene før i første kvartal av 2006. Hittil er det ingen andre mobilprodusenter som har annonsert noen telefon med teknologi som dette.

Barnesykdommer
Da Nokia demonstrerte N80 gikk ikke ting helt smertefritt for seg. Finnene har ennå ikke fått overføring av film til å fungere. De kunne altså kun vise overføring av musikk og bilder. De lovet imidlertid at videooverføring skulle fungere smertefritt til N80 lanseres neste år.

Et annet punkt som man elegant unngikk å nevne, var hvor mye strøm Wi-Fi bruker. Teknologien er nemlig en strømsluker av de sjeldne, noe eiere av bærbare og håndholdte datamaskiner vet smertelig godt. N80 skal i følge Nokia klare 150 timer med Wi-Fi på standby. Med aktiv bruk snakker vi nok om få timer før telefonen sier takk for seg.

Men selv om teknologien nok vil ha sine barnesykdommer, er det liten tvil om at UPnP er et stort skritt i riktig retning. Selv for den teknisk erfarne er det komplisert å sette opp et hjemmenettvert. Hvert apparat har sin egen teknologi, krever egne kabler og egen programvare. Med en felles standard vil man fjerne mange av de barrierene en ny bruker står ovenfor når han skal koble ting sammen.

Spørsmålet er nå om andre produsenter vil følge etter Nokias eksempel. Mye tyder på det. På medlemslisten til UPnP Forum står allerede de fleste av store aktørene i mobilbransjen - inkludert Ericsson, LG, Motorola, Samsung, Siemens og Sony. At selskaper som Intel og Microsoft står på samme liste, viser en bred støtte for initiativet.

Så da begynner vi å tvinne tommeltotter, mens vi venter på neste UPnP-telefon. Hvem blir andremann ut av startbåsen?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen