Test

La Luna

Argentinerne danser tango i avslutningsfesten til den lille sosiale sportsklubben Luna de Avellenada, med tilholdssted i slummen i Buenos Aires. Et folkehav omringer Román, en av ildsjelene som holder hjulene igang. Det danses, klines, fødes og kopuleres i filmens åpningssekvens.

Román elsker kona, men også klubben.
Román elsker kona, men også klubben.

Det er som om regissør Juan José Campanella forsøker å feste argentinernes såkalte fyrrige temperament til en filmrull som går i et rasende tempo. Slik skaper han forventninger til hvordan denne filmen skal bli fortalt. Det er bare synd at han ikke klarer å følge opp med annet enn en sentimental suppe det heldigvis er lenge mellom hver gang publikum får servert på kino.

Grei såpe

I sin storhetstid hadde klubben 8000 medlemmer. Nå er det bare 300 igjen, og mange av dem betaler ikke kontingent, men har likevel klubben i sitt hjerte. Dessverre er ikke denne kjærligheten nok til å dekke utgifter, skatt og takkreparasjoner. Kapitalistiske oppkjøpere lurer i bakgrunnen, og vips så er Argentinas moderne historie fanget på film.

Plotet er innhyllet i en søtladen skildring av den harde arbeiderklassen, som er framstilt på en måte som minner alt for mye om en episode av "EastEnders". Du vet, ingen har en arbeiderklasse lik den som finnes i Storbritannia. Ei heller Argentina. Og sånt noe blir det grei såpe av både på BBC og på filmlerretet.

Piken med fyrstikkene

Kona til Román vil forlate ham, fordi ambisjonsnivået hans har senket seg i takt med medlemstallet i klubben. En gammel rival som jobber i kommunen prøver å få klubben solgt til et kasino. Men hvor skal tiåringene danse ballet da?

Amadeo er Románs beste venn, dog en smule alkoholisert. Kan den uskyldsrene og optimistiske danselærerinnen Christina få ham på rett kjøl? En date i en robåt i en møkkete elv fører til at hun forteller ham om favoritthistorien sin: Piken med fyrstikkene. Du vet, hun som fant bestemoren sin og kom til himmelen når fyrstikkene tok slutt. Parallellen til de stakkarslige karakterene i slummen er for åpenbar og smaker som sukkerspinn i munnen.

Christina er ekstra søt i lilla strikkejakke.
Christina er ekstra søt i lilla strikkejakke.

Et varmt teppe

Jeg må innrømme at jeg utover i fortellingen glimtvis lot meg rive med og håpet at Román og kona, og Amadeo og Christina skulle få hverandre til slutt. At klubben skulle overleve og at det sosiale fellesskapet blant de fattigste i Argentina ikke skulle ofres på bekostning av en uunngåelig økonomisk utvikling. Og det var behagelig å gi seg hen i korte øyeblikk, selv om det også krevde en innsats.

For det meste satt jeg og drøvtygde de altfor lange scenene og den overtydelige underteksten, og kjedet meg, uten å hengi meg til den grad av sentimentalitet som filmen prøver å skape i tilskueren.

Konklusjon

Denne filmen er som et alt for varmt teppe en halvbrisen filleonkel trer over deg, før han nynner til popsvisker fremført av The Beatles anno 1963. Styr unna, hvis du ikke mener at et slitent såpeplot fortjener to og en halv time av din tid i en kinosal.

La luna   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen