La kameraet vise vei

Britiske forskere ved University of Cambridge holder på å utvikle en ny teknologi for fotogjenkjenning som i fremtiden kan bli et svært billig alternativ til GPS. Ved hjelp av et mobilkamera, noen bygninger og et telefonnummer skal reisende i fremtiden kunne finne frem selv i de største og mest travle av verdens metropolis.

Ideen bak programmet er veldig enkel og bygger på samme prinsipp som vi mennesker bruker nå vi skal finne ut hvor vi er. Muligheten til å gjenkjenne. Når en person er for første gang i Oslo for eksempel, skal han kunne ta bilde av Oslo Plaza, sende det til en operatør og få svar tilbake. Dette svaret kan være svaret på hvor han er eller direksjoner på hvor han skal gå om han ønsker det.

Rent teknisk er teknologien mer komplisert. For det første er alle bilder forskjellige og for det andre operer man ofte med bilder tatt fra forskjellige vinkler. Mens det er lett for mennesker å kunne analysere et bilde og "fjerne" biler og mennesker fra bildet, har datamaskiner store problemer med akkurat den samme prosessen.

Dette problemet har forskerne funnet en svært enkel løsning på ved å ta i bruk punktgjenkjenning. For at punktene skal stemme overens med det originale bildet snur datamaskinen først bildet slik at gateplanet ligger horisontalt. Så finner den punkter på hjørner og markerte forskjeller i bildet som hustak/himmel eller gate/gjerde.

Ved å finne disse punktene kan datamaskinen finne frem til et mønster og jobber derifra på samme måte som man gjør med fingeravtrykk. Når datamaskinen har gjenkjent området, sendes et svar til brukeren.


Bildet sendes til datamaskinen


Maskinen leser av vertikalt og horisontalt


Bildet snus slik at gateplanet ligger horisontalt


Datamaskinen gjenkjenner husene ved hjelp av punkter

Forskerene håper at teknologien vil bli tatt imot med åpne armer av flere mobiloperatører, siden dette er nødvendig for tjenestens eksistens. Trolig vil nok tjenesten også kun fungere i større byer i Europa om teknologien skulle slå gjennom, men det er jo lov å håpe på at man i fremtiden kan erstatte kartet med en lett og hendig kameratelefon også her til lands.


relaterte nyheter

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen