ANBEFALING: La barna spille julen inn
Anbefaling
(Bilde: iStockPhoto)

La barna spille julen inn

Her er noen utvalgte mobilspill du kan avlede barna med på julaften.

For mange foreldre er både lille julaften og julaften hektiske dager. Det skal rengjøres, styres og ordnes, handles, pyntes, pakkes og ikke minst må julematen tilbredes.

Barna derimot synes kanskje nissen drøyer unødvendig lenge med å komme med gavene på julaften. Derfor kan det kanskje være greit å kjøpe seg noen timers arbeidsro ved å laste ned noen mobilspill til barna.

Det kan være lurt å sette mobilen i "flymodus", skru av kjøpsfunksjoner, aktivere passord og lignenede før du overlater den til barna. Vi har sett mange eksempler på at barn har kjøpt innhold som har kostet foreldrene dyrt, ofte på grunn av engelsk tekst eller at de ikke forstår at de bruker ekte penger. Derfor bør du holde et øye med barna også når de spiller mobilspill.

Her er noen utvalgte spilltips:

Små barn, 3 - 5 år

Barn i alderen 3-5 år bør selvsagt ikke ha sin egen mobiltelefon. Kanskje bør de heller ikke få lov til å låne foreldrenes mobiler til å spille med, men det får foreldrene selv bestemme. Faktum er likevel at det finnes spill til mobil og nettbrett som er beregnet på så små barn.

Plasser ungene i en myk sofa og la dem bryne seg på ett av disse spillene:

Dragon, Fly! Free (Android) - gratis

Dette er en god kopi av det populære iPhone-spillet Tiny Wings. Dragon, Fly! er veldig enkelt. Alt du skal gjøre er å gi dragen nok fart i en nedoverbakke til å flakse og fly i noen sekunder, og deretter gjøre det samme om igjen helt til du kommer til et nytt brett. Om å gjøre å komme lengst mulig. For å få fart må du trykke på skjermen i i nedoverbakke - men ikke i oppoverbakke - og det er egentlig alt. Spillet er morsomt både for barn og voksne, og selv barn i 4-5-årsalderen vil ha det moro med Dragon, Fly! (eller Tiny Wings hvis du har en iPhone). Vi velger å anbefale gratisversjonen av Dragon, Fly!, men hvis det slår an kan du kjøpe fullversjonen i Android Market for 10 kroner.

Last ned Dragon, Fly! Free i Android Market

Dora: Rainbow Ride Lite (iPhone) - gratis

Tegneseriefiguren Dora har en høy stjerne blant mange norske barn, og kanskje spesielt hos små jenter. Dette iPhone-spillet er så enkelt som det burde være, og passer veldig godt til barn mellom 3-5 år. Man skal styre Dora på en regnbue-vei og plukke opp krystaller for å gi farge tilbake til Krystallkongedømmet, og på veien teller man hvor mange krystaller som er plukket opp - sammen med Dora. Det er få gode gratisversjoner av spill i Apple App Store, men denne holder lenge. Også her går det imidlertid an å kjøpe en fullversjon.

Last ned Dora: Rainbow Ride Lite til iPhone

Spill for barn (iPhone/iPad) - 7 kroner

Her får du seks spill for barn i en og samme app for 7 kroner. Disse er beregnet på barn som er over 4 år gamle, og består av lærerike språk som særlig hjelper å utvikle språk. Appen er illustrert og har også lyder som gjør at barna forstår sammenhengen. Ifølge utvikleren kan Spill for barn også brukes av litt større barn, for eksempel til å lære grunnleggende fraser på et fremmed språk. Spillene har tre vanskelighetsgrader.

Kjøp Spill for barn til iPhone / - eller iPad

Alternativt: Lesespillet Happi Papi på norsk for 7 kroner i Apple App Store.

Litt større barn, 6-10 år

Heller ikke barn som er under 10 år anbefales å ha sin egen mobiltelefon av de som har greie på det, med mindre det finnes en veldig spesiell grunn til å ha egen mobil. Likevel finnes det haugevis av gode mobilspill som passer denne aldersgruppen, også til andre plattformer enn Android og iOS.

Du tenker kanskje at en 10-åring ikke vil trenge samme tilsyn som et yngre barn når det gjelder mobilspill, men her er det minst like viktig å aktivere passord eller sperre for kjøp hvis du låner bort mobilen din.

Funny Bounce (Windows Phone) - gratis

At Windows Phone har fått en treg start i appmarkedet i forhold til Apple iOS og Android kan ha vært en like stor fordel som en ulempe. Nå dukker det stadig opp apper og spill i Windows Marketplace som bygger på velkjente og populære konsepter fra de to ledende plattformene. Funny Bounce er et lekkert eksempel på nettopp dette. Det går ut på nesten det samme som det ultrapopulære spillet Doodle Jump til iPhone og Android, der du skal hoppe deg oppover og prøve å ikke falle ned. Funny Bounce har kopiert konseptet til Doodle Jump, men grafikken er annerledes og bra. For litt større barn er vi sikre på at Funny Bounce - eller Doodle Jump - blir en hit.

Last ned Funny Bounce gratis i Windows Marketplace

Angry Birds (flere plattformer) - fra 0 til 21 kroner

Vi kommer ikke utenom Angry Birds, et spill som mange voksne er møkk lei for lengst. Det skal likevel sies at det fortsatt kommer hyppige oppdateringer med nye brett til de ulike Angry Birds-versjonene som dytter spillet litt videre. For en 7-åring vil Angry Birds fortsatt være fryktelig morsomt, og det er også en fordel er at spillet finnes til de fleste smartphoneplattformer.

Last ned eller kjøp Angry Birds til iPhone, Android, Windows Phone eller Symbian (Nokia).

Merk at det finnes flere versjoner av dette spillet, eksempelvis både gratis- og betalingsversjoner, samt serier som Angry Birds Rio og Angry Birds Seasons.

Fruit Ninja (Android/iPhone) - fra 7 kroner

Det virker kanskje totalt meningsløst å lage et spill som går ut på å kutte opp frukt, men Fruit Ninja har slått an i Android Market og Apple App Store. Du skal bruke fingeren som et samuraisverd på skjermen og kutte opp frukten som kastes opp i luften. Det hele går på tid og du får poeng for hvor mye frukt du klarer å kutte i hvert hogg. Fruit Ninja bør være en sikker vinner hvis du har en 9-åring i huset, og passer også for ungdom og voksne. Spillet finnes i en gratis prøveversjon til begge plattformene.

Kjøp Fruit Ninja for 7 kroner i Android Market eller Apple App Store

Store barn, 11-14 år

Nå er det vel sånn at store barn ofte må hjelpe til litt med juleforberedelsene, men i så fall er et mobilspill til noen få kroner en rimelig belønning for å bære ved, pusse sølv eller pynte juletreet.

I denne kategorien har vi plukket ut spill som like gjerne kan være morsomt for mor og far, men som ikke inneholder grafisk vold eller andre voksne temaer.

Jetpack Joyride (iPhone) - nå gratis

Fra skaperne av Fruit Ninja kommer også det enestående spillet Jetpack Joyride. Foreløpig er det kun tilgjengelig for iPhone, men ryktene vil ha det til at Android-brukere snart får leke med hovedperson Barry og hans "jetpack". Konseptet er enkelt: Du har en "jetpack" på ryggen og skal fly så langt du klarer gjennom det evigvarende brettet og samle penger og løse oppgaver. Det er mange hindringer på veien, og når du "dør" må du starte på nytt. Kanskje spesielt gutter i alderen 11-14 år og oppover vil like Jetpack Joyride. Spillet kostet 7 kroner før, men for øyeblikket ser det ut til å være gratis.

Last ned Jetpack Joyride i Apple App Store

Android-brukere har tilgang til Age of Zombies, med den samme Barry Steakfries i hovedrollen. Dette er imidlertid bedre egnet for ungdom og voksne.

World of Goo (Android/iPhone) - 21 til 29 kroner

Det er vanskelig å forklare med ord hva World of Goo går ut på, men det skjønner man etter hvert som man spiller spillet. Du skal løse ulike oppgaver for å komme videre til nye brett, og først og fremst gjelder det å samle "Goo Balls" - gjørmete, slimete kuler. Likevel er det grafikken, de spesielle oppgavene man skal løse og selve historien i spillet som gjør dette genialt. For en 14-åring vil dette inspirere og glede. Det samme gjelder voksne.

Kjøp World of Goo til Android eller iPhone for hhv. 29 eller 21 kroner.

Før du kjøper anbefaler vi at du laster ned demoversjonen av World of Goo, slik at du ikke kaster bort penger dersom dette ikke noe for deg.

Anthill (iPad) - 7 kroner

I det briljante strategispillet Anthill skal du hjelpet til med å forsvare maurtua di fra andre insekter. På mange måter kan man si at dette er en enklere variant av for eksempel Starcraft, bare med en annen setting. Nylig kom det en uendelighetsmodus til Anthill, men du bør ha spilt igjennom alle brettene og fått maks antall stjerner før du bryner deg på dette. Spillet finnes også til iPhone, men det gjør seg mye bedre på en stor skjerm. Spillet er harmløst nok til at 12-13-åringer kan spille det, men det er like morsomt og avhengighetsdannende for foreldre.

Kjøp Anthill for 7 kroner i App Store

The Sims 3 (flere plattformer) - 7 - 35 kroner

Både gutter og jenter kan like The Sims 3, et spill som handler om å leve ut livet til en eller flere karakterer i en dataverden som minner om vår egen. Spillet er megapopulært på PC eller konsoll, men nå begynner mobilversjonene også å bli temmelig bra. Kjøper du dette til datteren din på 12 så er det ingen tvil om at du fortjener prisen for Årets mor eller far i 2011.

The Sims 3 finnes til iPhone, Android, Windows Phone og Symbian (Nokia), men prisene varierer fra 7 kroner til 35 kroner avhengig av plattform (kampanjetilbud). Mobilutgavene er også litt forskjellige i forhold til hverandre.

Need for Speed Undercover (Windows Phone) - 35 kroner

I Windows Marketplace har det dukket opp en spesialutviklet versjon av bilspillet Need for Speed Undercover. Har du en Xbox 360 vil du kunne tjene poeng og utmerkelser som er knyttet til brukerprofilen din via mobilutgaven, samt kjøre live mot andre spillere.

Kjøp Need for Speed Undercover for 35 kroner i Windows Marketplace

Need for Speed-serien finnes også til de andre plattformene.

Les også: Topp tre barnespill på mobilen

Har du tips til flere gode barnespill til mobilen? Kommenter i forumet nederst på siden.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen