Kyborg-teknologi fra Microsoft

Microsoft fikk for få uker siden godkjent en svært spennende patent, som beskriver det som kan bli fremtidens måte å koble sammen enheter og duppeditter. Som et alternativ til å bruke kabler, radio og infrarøde signaler vil den amerikanske giganten ta i bruk et helt annet nettverk - kroppen din.

Tanken er at alt fra mobiltelefoner, PDAer og klokker plugges til kroppen med elektroder. Siden kan de sende elektriske signaler gjennom kroppsvevet for å kommunisere med hverandre. For å sikre at signalene ikke slår over på hverandre kan man veksle mellom forskjellige frekvenser.

Teknologien har fått navnet Human Body Network (HBN), og har høstet anerkjennelse fra ledende eksperter innen bioteknologi. Alt tyder på at kroppen uten problemer skal kunne brukes for overføring av elektriske signaler, og at konseptet derfor skal ha livets rett.

Åpner for mikroskopiske enheter
Microsoft har tro på at HBN vil åpne for en helt ny generasjon av enheter og duppeditter, som først og fremst er mye mindre og mer fleksible.

Mange enheter har i dag overlappende funksjoner. For eksempel har både armbåndsuret, mobiltelefonen og håndholdt-maskinen din hvert sitt tastatur og hver sin skjerm. Dette er selvsagt en veldig ineffektiv måte å løse ting på.

Microsoft ønsker at man kun skal trenge å ha ett stykk tastatur og ett stykk skjerm som brukes mot alle enhetene du bærer på deg. Disse utformes og plasseres der hvor de har mest nytteverdi, og kobles sammen med andre enheter du bærer med deg ved å sende signaler gjennom kroppen din.

For eksempel kan man se for seg at både telefonen din og PDAen din i fremtiden vil bygges helt uten skjerm. Skjermbildet sendes istedet gjennom kroppen din til en skjerm som kan være integrert i solbrillene dine eller for den saks skyld på jakkeermet.

Dermed trenger du kun å forholde deg til én enkelt skjerm, som brukes for alle formål. Her kan du både snurre film fra videospilleren, føre videosamtaler via mobiltelefonen og føre regnskap på PDAen. Siden man kun trenger én skjerm istedet for flere, kan denne skreddersys for formålet sitt med ekstra høy oppløsning, større dimensjoner og bedre bildekvalitet.

Microsoft ser for seg at det samme prinisippet kan brukes for å eliminere batterier. I stedet for at hver enkelt enhet utstyres med tunge og plasskrevende batterier, kan man istedet ha én enkelt strømkilde som forsyner samtlige enheter med strøm via kroppen.

Om man ribber en mobiltelefon for alle delte funksjoner - skjerm, tastatur, høyttaler, batterier, antenne osv - sitter man kun igjen med en liten kretsbrikke. Denne kan man trolig like gjerne feste med et plaster på leggen som i beltet, og så snart den er koblet til kroppen vil den være klar til bruk.

Høyttaleren kan gjerne være en ørering, som tar seg av å spytte ut all lyd fra både mobiltelefonen, mp3-spilleren, håndholdt-maskinen og andre enheter du måtte ha med deg. Batteriet kan være festet i beltet ditt, antennen kan være festet i capsen og tastaturet kan være integrert i et svettebånd. Her er det kun fantasien som setter begrensninger.

Kun en tankeretning
Det er nok dessverre enda en stund til du kan lade telefonen med fingeren. Microsoft skal ifølge en talsmann enda ha til gode å utvikle et konkret produkt basert på HBN. Per i dag regnes dette kun som en løs tanke for hvordan fremtidens enheter vil kunne kobles sammen.

At verdens største programvare og IT-gigant snuser på HBN-teknologien, og velger å patentere den under eget navn, burde allikevel tilsi at dette er noe vi etterhvert vil få stifte nærmere bekjentskap med.

Den fulle patenten kan leses på hjemmesidene til US Patent Office.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen