Kyber-spioner angriper europeiske myndigheter
(Bilde: Bilde 16185959, iStockphoto)

Kyber-spioner angriper europeiske myndigheter

Etterforskere har avdekket storstilt spionasje.

Det går som regel ikke lang tid mellom hver gang det meldes om hacker-virksomhet og kyberangrep på tvers av landegrensene. Blant annet har vi nylig rapportert om en rekke kinesiske angrep mot diverse mål i USA.

Nå skal sikkerhetsetterforskere ha avdekket et omfattende og pågående spionasjeangrep i Europa. Spionasjen retter seg mot hele 23 land og omfatter både statlige og private institusjoner.

Onde PDF-filer

Angrepet skjer i form av falske, men meget troverdige PDF-filer som sendes via e-post og inneholder sofistikert og ondsinnet programvare. Programvaren har fått navnet «MiniDuke» og skal visstnok utnytte nettopp de sikkerhetsfeilene som Adobe advarte mot tidligere denne måneden..

MiniDuke har en beskjeden størrelse på kun 20 Kbit, men skal likevel være i stand til å blant annet kryptere all kommunikasjon med avsenderen. Programvaren har også innebygde mekanismer som gjør at den kan lure antivirus-programmer og fremstå som ufarlig.

Straks programvaren kjøres på datamaskinen gir den hackerne mulighet til å både åpne filer, slette dem og opprette nye kataloger.

Norge ikke rammet

Det skal være 59 datamaskiner som er blitt infisert hittil. Disse tilhører statlige organisasjoner, forskningsinstitusjoner, tenke-tanker og private selskaper. Det er uvisst hva hackerne er ute etter og hva de eventuelt har fått tak i av informasjon.

Blant landene som er rammet av den nye spionprogramvaren er Belgia, Irland, Spania, Tyskland og Storbritannia. Norge er ikke nevnt.

Adobe slapp en oppdatering forrige uke for å fikse sikkerhetshullene. Angrepene har imidlertid fortsatt, noe som indikerer at hackerne har funnet en vei rundt reparasjonene.

Java har også slippet inn en rekke hackere den siste tiden:
Se hvordan du blir kvitt Java for godt »

(Kilder: ComputerWorld, Cnet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen