Kvinne ville bevise at hun var utro

Episoden er ikke dagligdags for dataetterforskerne ved IBAS på Kongsvinger. Men med stadig bedre kunnskap om sikring av elektroniske spor øker også muligheten for å hente frem skjulte hemmeligheter fra vårt kanskje mest personlige verktøy – mobiltelefonen.

IBAS
Olav Nysæter er dataetterforskningsleder for IBAS i Norden. Han kan fortelle at selskapet kontaktes av privatpersoner som er redd for å ha mistet dyrebar informasjon etter uhell med mobiltelefonen. – Det kan være at noen har mottatt viktig informasjon i en tekstmelding som de sletter ved et uhell. Vi får også henvendelser fra personer som har mistet en av sine nærmeste, og som ønsker å se hva slags informasjon som finnes i avdødes mobiltelefon.

- I slike tilfeller reises det en del etiske og moralske dilemmaer. Hvem eier informasjonen til en som er død? Skal vi hente ut all informasjon, også den som kan skade personens omdømme, spør Nysæter.

Fant gamle SMS-meldinger
I tilfellet med den utro kvinnen var saken grei. Hun hadde fortalt ektemannen hva hun hadde gjort og med hvem. Da den angivelige forføreren ble konfrontert nektet han kategorisk å ha hatt noe med kvinnen å gjøre. Men da de slettede tekstmeldingene fra ham ble rekonstruert viste de noe annet.

Kvinnen og mannen kom begge to, og derfor kunne vi gjøre dette. Vi ønsker ikke å hjelpe sjalu ektemenn som vil spionere på konas privatliv, og derfor tar vi bare oppdrag fra personen som eier mobiltelefonen og SIM-kortet. Vi vil ikke risikere å hjelpe personer som kommer med mobiltelefoner som er stjålet, sier Nysæter. I mange tilfeller er SIM-kortet registrert på den ene ektefellen, mens det er partneren som faktisk disponerer telefonen.
- I blant må vi bruke skjønn, sier Nysæter.

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen