Slik ser Apple 1 ut. Denne ble solgt i en auksjon i fjor for 6 millioner kroner.
Slik ser Apple 1 ut. Denne ble solgt i en auksjon i fjor for 6 millioner kroner. (Bilde: Bonhams)

Kvinne kastet Apple-maskin verdt 1,5 millioner kroner på dynga

Ryddet garasjen – som inneholdt et svært verdifullt samleobjekt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Gammel datateknologi kan være meget verdifulle saker. Et av de mest ettertraktede samleobjektene som ofte selges for store summer er Apples aller første datamaskin Apple 1. Det finnes kun veldig få av disse maskinene i omløp, og nå viser det seg at én av dem befant seg hos en som ikke helt var klar over verdien til objektet.

Som blant andre nyhetsbyråene AP og Reuters melder kom en amerikansk kvinne nylig i skade for å dumpe en Apple 1-maskin på et resirkuleringsanlegg i Silicon Valley. Maskinen viste seg å være verdt solide 200 000 dollar, cirka 1,5 millioner kroner.

– Trodde ikke våre egne øyne

Kvinnen, som er i 60-årene, fraktet den sjeldne juvelen til resirkuleringsanlegget etter å ha ryddet i garasjen for å kvitte seg med gjenstander som den avdøde ektemannen hadde etterlatt seg. Maskinen befant seg inni en boks med annen elektronikk, og ble tilfeldigvis oppdaget av de ansatte ved anlegget. 

Denne Apple 1-maskinen ble solgt i 2013 for 4 millioner kroner.
Denne Apple 1-maskinen ble solgt i 2013 for 4 millioner kroner. Foto: Auction Team Breker

– Vi kunne ikke tro våre egne øyne. Vi trodde det var en kopi, sa nestsjefen ved resirkuleringsselskapet Victor Gichun i forbindelse med saken. 

Selskapet solgte maskinen til en privat samler, som altså bladde opp 200 000 dollar for klenodiet. Halvparten av det selskapet tjener på salg skal i utgangspunktet gå tilbake til den som leverte inn gjenstanden, som betyr at en sjekk på 100 000 dollar venter på den 60 år gamle kvinnen.

Går for millioner på auksjoner

Hun etterlot imidlertid ingen informasjon om seg selv, så selskapet har ennå ikke lykkes i å få tak i henne. Gichun han husker hvordan hun ser ut, og vil være i stand til å gjenkjenne henne om hun skulle dukke opp igjen.

Apple 1-maskinene ble håndbygget av Apple-medgrunnleggeren Steve Wozniak i 1976, og til sammen ble det produsert cirka 200 eksemplarer. Av disse antas det at rundt 60 maskiner fremdeles er i sirkulasjon, og av disse er det kun rundt 15 som er i fungerende stand. Det er uvisst om maskinen i dette tilfellet er blant dem som virker.

Maskinene er meget verdifulle samleobjekter. I 2012 ble et eksemplar solgt for 2,2 millioner kroner på en auksjon. Året etter ble en annen Apple 1-maskin solgt for cirka 4 millioner kroner, og i fjor ble den foreløpige rekorden satt, da et nytt eksemplar dro inn hele 6 millioner kroner på en britisk auksjon

Apple lukter stadig på nye bransjen: Nå skal selskapet kanskje begynne med biler » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen