Kvantedatamaskinene blir enda bedre
(Bilde: Google)

Kvantedatamaskinene blir enda bedre

Forskere har gjort nytt, viktig gjennombrudd.

Selv om de såkalte kvantedatamaskinene ennå er et godt stykke unna butikkhyllene, byr maskinene på en unik virkemåte som gjør dem attraktive som potensielle arvtakere eller alternativer til dagens datateknologi.

Blant selskapene som ivrer mest etter å utforske mulighetene er Google, som er i besittelse av en ekte, forsker-godkjent kvantedatamaskin de nylig også viste frem for allmennheten. Maskinene har likevel sine utfordringer.

Noe av det som gjør eksisterende kvantedatamaskiner upraktiske og uanvendelige er at de fungerer ved å fryse ned kretsene til særdeles lave temperaturer, i Googles tilfelle faktisk helt ned til det absolutte nullpunktet på -273,15 grader Celsius.

Lagret qubits i romtemperatur

På grunn av disse spesielle forholdene har det hittil vært vanskelig å lagre informasjon på kvantedatamaskinene over lengre tid siden informasjonsenhetene, kalt «qubits», vil gå tapt når man nærmer seg mer «vanlige» temperaturer.

Som nettstedet The Verge melder har en forskergruppe ved Simon Fraser University i Canada nå delvis løst dette problemet. Forskerne klarte nemlig å heve temperaturen på qubitene til hele 25 plussgrader – fortsatt i Celsius – med det resultat at 37 prosent av qubit-ene overlevde i 39 minutter.

Til sammenligning har man i tidligere eksperimenter kun klart å lagre qubit-er i romtemperatur i opptil to sekunder, noe som gjør dette til et relativt stort fremskritt.

Måtte fryses ned igjen

Metoden til forskerne gikk visstnok ut på å tilsette et stykke silisium milliarder av elektrisk ladde fosfor-atomer. Disse atomene lagret data ved hjelp av kvantefenomenet «superposisjon», som innebærer at partikler kan inneha flere ulike tilstander på samme tid.

Selv om qubit-ene i det kanadiske eksperimentet overlevde oppvarmingen, måtte de likevel fryses ned til den opprinnelige temperaturen igjen før informasjonen kunne leses. Det betyr med andre ord at kvanteteknologien ennå har langt igjen før den eventuelt blir forbrukervennlig.

Lurer du på hvordan kvantedatamaskiner fungerer?
Disse animasjonfilmene kan kanskje hjelpe »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen