Flere operatører er i ferd med å skru ned prisene for USA-reisende turister og bedriftsbrukere.
Flere operatører er i ferd med å skru ned prisene for USA-reisende turister og bedriftsbrukere. (Bilde: Illustrasjonsbilde, Istockphoto)

Kutter USA-prisen med 97 prosent

Surfeprisene utenfor Europa er på vei til bunns – anført av OneCall og Telenor.

Datatrafikk og ringepriser i utlandet har vært et mye omdiskutert tema de siste årene. De siste årene har EU begynt å rydde opp i prisene på tvers av landegrenser i Europa, men så langt har prisene utenfor Europa stått i ro. Som Telenor-kunde har du for eksempel betalt 112,50 per megabyte ved surfing i USA.

Det gir en "kilopris" på omtrent 80 kroner for forsiden på VG, mens en lydfil i MP3-format vil koste drøye 500 kroner.

Les også: Android 4.0 kan spare deg penger

One Call starter festen

Nå leder operatørene OneCall og Telenor an i en omstrukturering av utlandsprisene. OneCall har endret samtlige av sine brukspriser i USA, mens Telenor først og fremst justerer dataprisene.

OneCalls nye priser er en del av det operatøren kaller Oppdrag Utland, der prisene i Norden, USA og enkelte nærliggende ferieland har blitt nye. Har du et pakkeabonnement fra OneCall betaler du i dag det samme på tvers av Norden. Desto viktigere er prisene i de uregulerte farvannene utenfor EU.

I Tyrkia, Sveits og Kroatia har prisene gått ned til 5 kroner per megabyte for nettsurfing, mens ringing koster 3,39 kroner per minutt. Dermed får disse stedene tilsvarende priser som OneCall og de andre operatørene nå er tvunget til å gi innenfor EU-området.

Ved siden av dette går prisen i USA og Canada kraftig ned for OneCall-kundene. Tekstmeldinger koster 2,50 kroner, ringeminuttene takseres til 5 kroner stykket og dataprisene lander på 10 kroner per megabyte. Det er under en tidel av OneCalls førpriser, og de fleste av konkurrentenes priser.

Telenor: – Vi har de beste surfeprisene

I Telenor-leiren vil ikke informasjonssjef Anders Krokan være noe dårligere.

– Over helgen lanserer vi en tjeneste som skal gi markedets laveste priser på surfing utenfor EU og EØS-området. Med tjenesten aktivert betaler du 79 kroner for inntil 20 megabyte per dag i en rekke land.

Landene det er snakk om er USA, Tyrkia, Sveits, Kroatia og Thailand. Pakkeprisen gir en pris per megabyte på omtrent 4 kroner, altså under halvparten av det OneCall tar, og kun 3 prosent av Telenors gamle pris per megabyte. Ulempen er at tjenesten må aktiveres før den starter. Aktivering skal enkelt kunne gjøres via en tekstmelding.

Før helgen er Krokan litt tilbakeholden med informasjon om hvordan dette vil arte seg for bedriftskundene.

– Dette er ulanserte tjenester der mer informasjon kommer over helgen, og vi mener at tilbudet vil kommer med vil gi markedets beste dataroaming også for bedriftskunder som reiser til USA eller andre store destinasjoner, forteller Krokan.

– Løsning på gang for NetCom-kunder

NetComs Øyvind Vederhus har foreløpig ikke konkrete tilbud for USA-reisende å trekke frem, men påpeker at selskapet alt i dag har en relativt god avtale med T-Mobile, som gjør at kundene betaler 30 kroner per megabyte dersom de velger riktig operatør over dammen.

– Vi har planer om å skru ned prisene i USA. Vi har startet med Norden og Baltikum, og det stopper ikke med Europa. Thailand og Tyrkia har fått pakkepriser, og USA står høyt på prioriteringslisten, uten at jeg kan si nøyaktig når vi lanserer noe.

Siden NetCom i dag har avtaler med flere operatører i USA kan surfeprisene variere mellom 30 og 125 kroner er det av stor betydning hvilken operatør du velger når flyet har landet i USA.

– Vi har etter hvert tradisjon på å sende informasjon rundt ferietiden for å informere kundene våre om blant annet dette, forteller Vederhus.

NetCom har i dag pakketilbud med en dagskvote på 20 megabyte til 79 kroner i Tyrkia og Thailand. Vederhus utelukker ikke at de kommende USA-prisene vil likne på pakkene NetCom alt har innført.

Les også: Få det beste mobilabonnementet

Stort fokus på "roaming"-priser

Det har vært spesielt stort fokus på operatørenes utenlandspriser det siste året. De nye prisene kommer bare dager før Post og teletilsynet arrangerer konferansen PT Forum 5. juni.

Et av punktene PT-sjef Torstein Olsen har satt fokus på den siste tiden har vært nettopp de skyhøye prisene operatørene har tatt for mobilsurfing i utlandet.

– Selv om de sier at de bare viderefakturerer prisene fra de andre operatørene, så har marginene økt. Vi ønsker å bidra til at det blir mer konkurransepress også på dette segmentet forteller Olsen.

Nye EU-reguleringer på vei

PT-sjefen peker også på at nye reguleringer fra EU er på vei for bruk innenfor Europa. Disse reguleringene er gjelder fra 1. juli for land innenfor EU, men det er foreløpig usikkert om EØS-området rekker å bli klart med de samme reguleringene til den datoen.

I den senere tid har også flere operatører begynt å justere ned prisene til populære feriesteder, og da spesielt til steder som ligger rett utenfor EU-området, så som Kroatia og Tyrkia.

Selv om Telenor og NetCom ikke alltid er enige er iallfall informasjonssjefene i begge leire skjønt enige om én ting: surfepriser på over 100 kroner per megabyte er altfor høyt.

Sjekk med din operatør før du reiser

Husk å sjekke din operatørs priser i landet du skal til når du skal utenlands. Pass spesielt på å sjekke om operatøren din har flere samarbeidspartnere, siden det kan gi svært ulike ringe- og surfepriser innenfor samme land. Det kan være mulig å bruke internettjenester selv om prisene er høye, men da bør du vurdere å skru på begrensninger på din telefon.

Les også: Nå blir det billigere å mobilsurfe i EU

(Kilder: tips, Netcom, Telenor, Inside Telecom (abonnementstjeneste))

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen