Kutter i bredbåndssubsidiene
(Bilde: Shutterstock)

Kutter i bredbåndssubsidiene

Regjeringen vil bevilge under halvparten i 2015 enn hva de gav i år.

For ganske nøyaktig ett år siden la Norges nye regjering i form av FrP og Høyre fram en politisk plattform som tok for seg hvordan de ønsket å forme landet over de kommende fire årene.

En sterk satsing på IKT og høyhastighetsbredbånd var ett av punktene. Det uttalte målet var 100 Mbit/s hastighet, ganske ambisiøst med tanke på at den gjennomsnittlige hastigheten for privatnett i Norge på det punktet ikke var høyere enn 16,9 Mbit/s.

Og med tanke på hva som forespeiles i statsbudsjettet for 2015 ser det ikke akkurat ut som de har det travelt med å komme opp på 100 Mbit/s.

Kun 50 millioner

For 2014 ble det bevilget 108 millioner til bredbåndutbyggingsprosjekter ikke de kommersielle aktørene har lyst til å ta i – de er ganske enkelt ikke økonomisk bærekraftige. Med overføringer fra året før ble det totalt sett fordelt 160 millioner til slike prosjekter i år.

Å statsbudsjettet for 2015 er det foreslått å bevilge 50 millioner til dette formålet.

Fra Samferdselsdepartementets side er begrunnelsen at bransjen ellers er ganske så flinke til å bygge fra før, og at det er bedre å forenkle dagens regelverk for bredbåndsbygging – noe som vissnok kan gi et kostnadskutt som er verdt mer enn de statlige subsidiene.

– Vi mener at vi i denne fasen må være forsiktige med å bruke statlige midler til å dekke over kostnadskrevende regler for graving. I tillegg er det slik at en i et marked i rask vekst har relativt god tilgang til kapital. Dette er grunnen til at vi foreslår en reduksjon i støtten, meddeler samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Om dette holder for de kommersielle tilbyderne, eller om den sterkt krympede pengepotten vil stikke kjepper i kjerrehjulene for den sittende regjeringens bredbåndutbyggingsmål, gjenstår å se.

Bransjeforeningen til bredbåndstilbyderne er dog ikke i tvil:

– Vi er helt enig i å løfte målet om effektivisering av offentlig sektor. Men da trengs sterkere virkemidler. Digitalisering er nøkkelen. Drøyt 500 millioner smurt tynt utover til ulike IKT-tiltak vil ikke være tilstrekkelig til at Regjeringen når sine egne mål, skriver Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

Blir det ekstra kostnader på bredbånd?
Norsk filmbransje vil ha avgift på bredbåndet ditt >>>

Kilde: Inside Telecom

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen