Argus II erstatter lysfølsomme celler hos blinde og sender grunnleggende synsinformasjon til hjernen.
Teknofil
Argus II erstatter lysfølsomme celler hos blinde og sender grunnleggende synsinformasjon til hjernen. (Bilde: Second Sight)

Kunstige øyne er på vei

Snart kan blinde mennesker se igjen.

Framtiden ser lys ut for verdens blinde og svaksynte. Mens såkalte bioniske øyne ikke er noe nytt, fortsetter uansett forskningen på de kunstige øynene – slik at blinde én dag skal få se igjen.

Nå har kunstige øyne fra det amerikanske selskapet Second Sight blitt offisielt godkjent av den amerikanske staten. Nylig ble produktet Argus II akseptert av Food and Drug Administration (FDA), som er en etat under det amerikanske Helse- og sosialdepartementet.

Dette betyr at kunstige øyne er på vei for fullt til USA, og sannsynligvis andre deler av verden.

Avansert system

Argus II består av hovedsakelig to deler: Et elektrodesett inne i øyet, samt et brillepar med videokamera og en liten datamaskin tilknyttet. Kameraet filmer det som er foran brukeren, før informasjonen blir behandlet av den lille datamaskinen, som er festet rundt livet.

Deretter blir den visuelle informasjonen sendt til elektrodeimplantatet i øynene. Elektrodene har erstattet ødelagte celler som vanligvis er sensitive overfor lys, og sender de visuelle inntrykkene videre til synsnerven – før hjernen til slutt tolker det videokameraet har sett.

Per nåværende tidspunkt er det produserte bildet rimelig primitivt, ettersom det tilsvarer å se på en skjerm med skarve 60 piksler (HDTV-er har til sammenligning 1920 x 1080 piksler). Det er likevel en start, og når utviklingen først er i gang, ligger teknologiske framskritt vanligvis ikke så langt unna.

Ikke for alle

De bioniske øynene fra Second Sight er imidlertid ikke for alle. Den eksisterende versjonen er ment for folk med sykdommen Retinitis pigmentosa (RP).

Hos mennesker med RP (det er rundt 100 000 bare i USA) blir lyssensitive celler gradvis svekket, slik at synet enten blir kraftig innsnevret eller fullstendig borte.

Argus II fungerer for folk med RP ettersom sykdommen kun berører disse cellene, mens resten av det visuelle systemet, deriblant synsnerven, er uskadd.

De kunstige øynene vil ikke være billige til å begynne med. Prislappen er anslått å være 150 000 dollar, altså 830 000 kroner. Etter hvert som teknologien blir videreutviklet og effektivisert, vil prisen synke i takt.

Andre har også latt seg inspirere av Second Sight, deriblant en fyr som skapte fungerende linser drevet av solenergi.

Videoen nedenfor forklarer teknologien bak Argus II:


(Kilder: Popular Science via The New York Times og Dvice)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen