Kunstig tunge kan «smake» tanniner i rødvin
Teknofil
(Bilde: Aarhus Universitet/Shutterstock/montasje)

Kunstig tunge kan «smake» tanniner i rødvin

Denne dingsen kan bli vinprodusentens nye bestevenn.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tanniner i rødvin kan enten kile deg i munnen eller få deg til å skjære fæle grimaser, og det å finne den riktige balansen kan være en tøff utfordring.

Nå har forskere ved Aarhus Universitet funnet opp en nanosensor som skal være i stand til å «smake» tanniner i rødvin, skriver Gizmodo. Det dingsen egentlig gjør er å måle tørrhetsfølelsen («astringency» på engelsk) i vinen ved hjelp av svært avanserte sensorer.

Vinsmakerdingsen analyserer hvordan proteiner fra menneskespytt forandrer seg når de kommer i kontakt med vin, ved å se på hvordan molekylene binder seg til proteinene. På den måten kan de avgjøre hvilken grad av tørrhetsfølelse vinen vil gi den som drikker den.

 Til vinproduksjon

I vinproduksjon finnes det vinsmakere som smaker til innholdet av garvestoffer (tanniner), men dette skjer først etter at vinen er ferdig. Derfor er det begrenset hvor mye produsenten kan gjøre for å redde en dårlig vin. Med dingsen til forskerne fra Aarhus Universitet kan de imidlertid ta stikkprøver gjennom hele prosessen for å sørge for at vinen utvikler seg som den skal. Forskerne tror derfor at oppfinnelsen deres kan være til stor hjelp for verdens vinprodusenter.

– Vi ønsker ikke å erstatte vinsmakeren. Vi ville bare lage et verktøy som kan være nyttig i vinproduksjon. Når du produserer vin, vet du at sluttproduktet skal ha en bestemt smak, med en bestemt grad av tørrhet (astringency). Hvis du ikke treffer med det, vil ikke folk drikker vinen, sier forsker Joana Guerreiro fra Aarhus Universitet.

Til mer enn bare rødvin

Selve teknikken som ligger til grunn for oppfinnelsen er for øvrig ikke ny. Det som er nytt er at forskerne har klart å måle en spesifikk effekt – tørrheten – via en nanosensor, ikke bare antallet molekyler. Sensoren skal også kunne brukes til å måle tørrheten du får i munnen av andre ting, for eksempel appelsinjuice.

Videre hevder forskerne at deres smakssensor potensielt kan brukes til å utvikle nye– og mer målrettede typer medisiner.

Topp 3 drikke-apper til helgen
En til øl, en til vin og en til noe litt sterkere »

(Kilder: Aarhus Universitet via Gizmodo)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen