Kunstig personvern
Teknofil

Kunstig personvern

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Datattilsynet, Kunst i offentlig rom og Rom for kunst på Oslo S inviterte i dag til åpningen av utstillingen Privatlivets Fred på Oslo S. Via kunstverk håper de å øke bevisstheten, og heve debatten om hvor overvåkede vi ønsker å være.

Må opplyse de uvitende
Oslo S var ikke uten grunn valgt ut som åsted for utstillingen. Dette er et av de stedene i Norge hvor flest mennesker passerer hver dag. Samtidig er det også et av Norges mest overvåkede områder. Via kameraene på området blir enhver bevegelse du gjør nøye registrert.

- Umberto Eco sa at det viktigste er ikke å snakke med de som vet de blir overvåket, det viktigste er å gjøre alle de andre bevisste på at de blir overvåket, sa informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, da han i dag åpnet utstillingen.


Ove Skåra fra Datatilsynet håper å bringe debatten rundt personvern ut til folket.

Det er nettopp dette som også er formålet med de fire verkene som er utstilt. Blant annet henger det to store skjermer med øyne som tilsynelatende følger med på dine bevegelser i ankomsthallen. Via disse skal alle som går gjennom området bli klar over at de konstant blir sett.


Ingen slipper unna at noen konstant ser deg på Oslo S.

Du må selv ta ansvar
Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys la ikke skjul på at hun selv syntes det var ubehagelig med de to altseende øynene da hun var med på åpningen. Hun håper tiltak som dette skal skape en bred debatt.

- Det er mange momenter vi må ta stilling til i dag når det gjelder overvåkning. Ting som Datalagringsdirektivet og den svenske FRA-loven berører oss alle, og det er vår egen oppgave å sette foten ned når vi føler privatlivets fred blir truet. Dette både når det gjelder overvåkning fra privat sektor og fra det offentlige. Det du tror er en privat biltur gjennom Europa er ikke lenger like privat når hele bilturen blir registrert via bommene du passerer. Datatilsynet har derfor en oppgave med å utfordre folk til å reflektere over personvern via nye metoder som for eksempel denne kunstutstillingen, fortalte hun.


Heidi Grande Røys mener folk må være bevisste på sitt eget personvern.

Fire kunstverk
Det er i alt fire verk som blir stilt ut på Oslo S frem til 26. november. Bortsett fra de to øynene, som er skapt av kunstnerduoen Synne Bull og Dragan Miletic, så vil du også kunne se hvordan kunstneren Veronika Moen har omskapt sine bompasseringer gjennom året til kunst.

Andre er derimot ikke like teknologisk fokusert. Kunstneren Ingvild Kjær Tofte har laget performancen Manuell overvåkning. Hun vil sitte på Oslo S og tegne forbipasserende og registrere tid og dato. Mange vil nok ikke like å bli tegnet på denne måten, men så kan du spørre deg, er det så mye verre enn å bli filmet?


Kunstneren Ingvild Kjær Tofte står klar til å tegne og registrere deg på Oslo S den nærmeste tiden.

Kunstneren Helene Torp bidrar også i utstillingen med en animasjon som setter fokus på gråsonen mellom det private og det offentlige.

Kunsten er spredd omkring Oslo S på både utsiden og innsiden av bygget.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen