Test

Kunsten å tenke negativt

Hvem har det best med seg selv? Den overpositive eller den supernegative?
Hvem har det best med seg selv? Den overpositive eller den supernegative?

”Kunsten å tenke negativt” er regissert av Bård Breien, og handler om Geirr (Fridtjov Såheim) som er bundet til rullestol etter en trafikkulykke. Hans samboer (Kirsti Eline Torhaug) vil prøve å redde det skrantende forholdet, og inviterer kommunens positivitetsgruppe hjem til seg og Geirr.

Gruppa er en nedslått forsamling; lamme Marte (Mariann Saastad Ottesen), deprimerte Lillemor (Kari Simonsen), slagrammede Asbjørn (Per Schaaning) som ikke snakker, og til slutt Martes samboer Gard (Henrik Mestad) som sliter med skyldfølelse. Gruppas leder, Tori (Kjersti Holmen) har klart å få deltakerne til å glemme det negative, og å bare se det positive i livene deres. Geirr vil ikke ha noe med gruppa å gjøre, men etter hvert oppdager han at deltakerne har et like miserabelt liv som han selv, og dermed innleder han en kamp mellom de friske og de syke. Slik er moroa i gang.

Feelbad-komedie

Bård Breien har laget en interessant ”feelbad-komedie” med en alvorlig undertone. Historien er troverdig og velregissert. Skuespillerne gjør dessuten en god jobb. Filmen hadde bare halvparten så stort budsjett som en vanlig norsk spillefilm, og ble spilt inn i løpet av kort tid. I tillegg ble den spilt inn på en ”location”; i et hus på Snarøya.

Sluttresultatet har blitt imponerende. Skal man ha noe å innvende mot filmen må det være at drivet i filmen blir noe borte omtrent halvveis, og at den sliter med å få til en skikkelig avslutning. I den første halvdelen flyter nemlig filmen aldeles strålende, men etter hvert blir det noe kjedelig og lite kreativt.

Til ettertanke

Godt skuespill understreker en alvorlig tematikk i denne
Godt skuespill understreker en alvorlig tematikk i denne "feel bad"-komedien.

Selv om ”Kunsten å tenke negativt” først og fremst er en komedie, vil den også få deg til å tenke. Selv om det kan være vanskelig å forestille seg hvordan det må være å sitte i rullestol, forstår man på en måte Geirr og den håpløse situasjonen han er i. Men her kommer man likevel inn på et eksistensielt spørsmål; er livet verdt å leve i en slik situasjon? Og bør man ikke prøve å se det positive i det ? For det mye av dette handler om er å gjøre det beste ut av det; hvis ikke går man til grunne.

For selv om Geirr er utelukkende negativ til alt, skimter man en mann som er glad i samboeren sin, og en mann med galgenhumor. Han har på en måte forstått at han kommer til å tenke negativt resten av livet. På den andre siden finner man positivitetsgruppa som ser lys selv i den mørkeste tunnel. Deltakerne lever et liv i selvbedrag, og Geirr er den som får dem til å se det. I løpet av et hektisk døgn får han fram deres sanne ansikter; han har lært dem kunsten å tenke negativt.

Lite ekstramateriale

DVD`en har lite ekstramateriale, men det er da noe å henge fingrene i. Den 25 minutter lange bakomfilmen gir et interessant innblikk i innspillingen; her forteller regissør Breien om filmen, mens skuespillerne forteller om rollene sine.

Den morsomme kortfilmen ”Franks prolaps” finner man også her. En svakhet er at filmen bare er tekstet på norsk. Kommentatorsporet, der Såheim og Breien forteller om de ulike scenene, er heller lite interessant.

Konklusjon

”Kunsten å tenke negativt” er en god norsk film, der spesielt Fridtjov Såheim er overbevisende i rollen som Geirr. Bak all humoren finner man et alvorstungt tema, begge deler godt gjennomført av regissør Breien. Dessverre sliter filmen litt med flyten omtrent halvveis, men alt i alt er denne komedien en god film som er verdt en titt.

Kunsten å tenke negativt   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen