Kunsten å tenke negativt

Bård Breien debuterer her med en spillefilm som handler om en gruppe mennesker med ulike handikap. Det hele handler mye om positivitet og negativitet, filmens tittel er omtrent like kryptisk som "Snakes on a plane". Det handler selvsagt også om de "pårørende", menneskene som kommer i en situasjon hvor deres utvalgte blir handikappet. Lett er det ikke, det hadde vel de færreste trodd, men i denne filmen fører det til et par pussige situasjoner.

Se større versjon og flere bilder
Geirr er flink til å være negativ.

Et burlesk drama

Når man i denne sammenheng bruker burlesk, så refereres det i all hovedsak til negative kommentarer rettet mot mennesker med handikap. Det er farlig terreng, men Breien har vært varsom. Det forekommer russisk rulett, røyking av cannabis og aller verst; fyll. I løpet av filmens åtti minutter får vi også høyst uromantisk sex og vi får se Kjersti Holmen kysse en knyttneve i fart.

Den negative hovedpersonen Geirr fremstår som litt gjennomsiktig, hans agenda og utvikling gjennom filmen er relativt forutsigbar. Kjæresten Ingvild vil utvilsomt bli en god mor for en trassig tenåring, hun svelger unna langt flere kameler enn et slikt tiltalende vesen burde. To av gruppemedlemmene er alene i livet: Asbjørn, den slagrammede, og Lillemor, den eneste av de syke uten fysiske problemer. Hun er til gjengjeld den som sliter mest med negativiteten – man mistenker at hun har dyrket den lenge - noe som har ført til at hun leder et like isolert liv som resten av de handikappede. Asbjørn hadde eget firma, familie og full pakke, men et slag og vips så gikk alt til hundene.

Kontrasten

Det andre paret, Marte og Gard, er rake motsetninger. Marte er så uforbeholdent positiv at hun fremstår som maskot for positivitetsgruppa som de prøver å rekruttere Geirr til. Man får nesten lyst til å gi henne en skikkelig god grunn til å være negativ. I motsetning til Ingvild behandler Martes kjæreste, Gard, sin partner som en syk ku han ikke kan avlive. "Den" tas ikke med ut blant venner og "den" tilbringer mesteparten av tiden hjemme alene. Han får til og med melken sin fra andre steder. Ingvild er desperat etter å hjelpe Geirr tilbake til et meningsfullt liv, Gard er desperat etter å finne et moralsk smutthull som tillater ham å droppe Marte. Hadde "Kunsten å være negativ" vært en total filmklisjé hadde han kanskje til og med lagt kløktige drapsplaner eller lignende.

Se større versjon og flere bilder
"Kunsten å være negativ" er tydeligvis inspirert av "Hjortejegeren".

Det finnes veldig lite som er uforutsigbart ved "Kunsten å være negativ", et par hendelser klarer man ikke spå, men hvordan det hele ender mistenker man veldig tidlig. Filmen mangler dybde, den mangler motsetninger og man føler ikke særlig med noen av de handikappede. Man føler mest med Ingvild, alle har det ille, men hun virker å være den som lar det gå minst utover omgivelsene. Ikke bare det, hun virker å være den eneste som har et ønske om å forandre hverdagen. Dessverre blir selv dette bare et komma i den store sammenhengen, og en av filmens største styrker er kanskje at den kun varer i 80 minutt. Slike filmer har en lei tendens til å hamre hjem poenget i 180 minutter og den fellen unngår Breien her.

Konklusjon

"Kunsten å være negativ" er ikke noen typisk kinofilm, det er ingenting ved den som gjør at du må se den på kino. Dette er Bård Breiens første film, han gjør et tappert forsøk og våger å velge et vanskelig tema. Man skulle bare ønske at han hadde smelt litt mer med dørene i debuten sin, vært enda litt mer uredd. Det er ikke at man trenger tabubelagte sex-scener eller eksplisitt vold, heller at man må forstå hva disse menneskene føler og komme under huden på dem. Det er ikke nødvendigvis et sted man vil være, men det er heller ikke poenget. Hvis filmens budskap er at man kan hente like mye (eller mer) fra negativitet som positivitet, da vil jeg at filmen skal få meg til føle og forstå det, ikke bare spå det etter fem minutter er gått.

Kunsten å tenke negativt

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen