Kunne hatt nød-SMS i 2010

Politiet sa opp avtale med Telenor.

Justisminister Grete Faremo lovte tidligere i år at politiet skal kunne ta imot nød-SMS innen 2015. Nå kommer det fram at politiets toppledelse stanset en lignende tjeneste i 2010, skriver Aftenposten.

Per i dag er politiets operasjonssentraler ikke i stand til å ta imot SMS eller MMS med informasjon fra ulykkessteder. Tidligere i år måtte politiet tåle sterk kritikk fra Teknologirådet for sin manglende evne til å tilpasse seg et digitalt samfunn.

Nå viser det seg at politiet allerede i 2007 hadde avtale om en landsdekkende løsning for å motta tekstmeldinger, videoer og bilder fra mobiltelefoner til publikumsnummeret 02800.

«PDMT måtte si opp løsningen mot Telenor i 2010 etter anmodning fra POD da det ikke var tilstrekkelig forankret i etaten og mot operasjonssentralenes ansatte. Det var heller ikke klarlagt retningslinjer for bruk/håndtering, herunder implementering av nye arbeidsprosesser og oppgaver», skriver Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i et brev til Politidirektoratet (POD).

Hørselshemmede ønsker tekstbasert løsning

Hørselshemmedes landsforbund har lenge etterlyst en tekstbasert løsning for å komme i kontakt med nødetatene. Per i dag har 12 000 personer i Norge så nedsatt hørsel at skriftlig kommunikasjon er den eneste måten de har å komme i kontakt med nødetatene på.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet ble den gamle løsningen avviklet blant annet fordi operatøren ikke kunne garantere oppetid. Foreløpig kan ikke departementet si noe om forskjellen mellom Telenors løsning og den Direktoratet for sikkerhet og beredskap(DSB) har fått i oppdrag å utvikle, fordi denne ikke er designet ennå.

Politiets data- og materielltjeneste skriver i brevet til Politidirektoratet at de kunne hatt en SMS-løsning på plass allerede i 2013 til en rimelig pris. Kostnaden for Telenor-avtalen var 180 000 per år inkludert ti kodeord. Kostnaden for systemet DSB har fått i oppdrag å utvikle er foreløpig ikke kjent.

Les mer: Sikkerhet er viktigere enn profitt >>

(Kilde: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen