Kun to Broadwell-prosessorer vil kunne brukes med dagens hovedkort
(Bilde: Intel)

Kun to Broadwell-prosessorer vil kunne brukes med dagens hovedkort

Bare én Core i5 og én Core i7 på 14 nm skal få LGA 1150-sokkel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Intels nyeste prosessorgenerasjon, også kjent som «Broadwell», er i stor grad som forgjengeren «Haswell» – men krympet ned til 14 nanometer og gitt bedre grafikkytelse. Og selv om Broadwell-brikkene nå har begynt å komme for fullt i bærbare datamaskiner, har det ennå ikke dukket opp noe slikt til de som liker det sterkt og stasjonært.

Broadwell for stasjonær vil vi etter alle solemerker ikke se før nærmere juni måned, og da er det ikke mange månedene igjen før det neste store fra brikkegiganten, nemlig «Skylake», kommer på banen.

Dette gir ikke mange månedenes levetid til Broadwell for stasjonære datamaskiner.

Det kan være et resultat av denne lille tidsnøden at det ser ut til å kun komme to Broadwell-prosessorer med LGA 1150-sokkel på markedet – én Core i5 og én Core i7. Det melder i det minste kinesiske VR-Zone.

Ulåste firekjernere

Får vi en arvtager til «folkeprosessoren» Intel Core i5-4690K?
Får vi en arvtager til «folkeprosessoren» Intel Core i5-4690K? Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no

De to prosessorene skal ha betegnelsen Intel Core i5-5675C og Core i7-5775C. De har mye til felles: fire prosessorkjerner, 65 watt TDP, Iris Pro 6200 integrert grafikk og støtte for tokanals DDR3 og DDR3L 1600-minne.

De er også ulåste, slik at de som har egnede hovedkort – vi snakker om Z97-brikkesettet – enkelt vil kunne overklokke prosessorene.

Men det er naturligvis litt forskjeller å spore også. Core i5-5675C har 4 MB cache, klokkefrekvens på 3,1 GHz og 3,6 GHz med Turbo Boost, mens storebror Core i7-5775C byr på 6 MB cache, 3,30 GHz normalfart og 3,7 GHz med turbo. Core i7-modellen byr også på Hyper-Threading, som gjør at datamaskinen ser hver prosessorkjerne som to logiske prosessorer – og på sett og vis gir deg en åttekjernet prosessor.

Dagens Z97- og H97-hovedkort skal kunne takle disse prosessorene etter en BIOS-oppdatering.

To selvsagte prosessorer

Valget er logisk. Prosessorene Intel Core i5-5675C og Core i7-5775C vil kunne sees på som litt mer strømgjerrige utgaver av «folkemodellen» Intel Core i5-4690K og «entusiastmodellen» Core i7-4790K og bør således tekkes en del av de som gjerne kjøper seg inn i det nyeste på prosessormarkedet.

Med lavere varmeutvikling og bedre grafikkdel lover det spesielt godt for folk som er ute etter en god prosessor til en stue-PC eller annet stillegående oppsett. Så får vi da heller vente og se hva testene sier er forskjellen i ren ytelse fra Haswell-generasjonen til Broadwell-generasjonen – om de da lar seg sammenligne i pris.

De to modellene vil naturligvis uansett ikke passe alle. En god del får pent klare seg med utvalget av Haswell-prosessorer eller vente tålmodig på Skylake.

Eller du kan sjekke ut hva AMD kommer med:
AMDs «Carrizo» skal gi bedre spillgrafikk >>>

(Kilde: TechPowerUp)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen