Kun én av fem har DAB-radio i bilen
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Kun én av fem har DAB-radio i bilen

Om tre år slukner FM-nettet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I 2017 kobles det gamle FM-båndet av for godt, og de som ønsker å høre radio i Norge blir dermed nødt til å skaffe seg en digital radio – en såkalt DAB-radio. Dette har vært kjent i lengre tid, men nordmenn stresser allikevel ikke med utskiftningen.

YouGuv har gjennomført en undersøkelse for Biltema, hvor de skulle se hvor mange som har skaffet seg digital radio i bilen, og resultatene tilsier at kun 20 prosent er forberedt på FM-nedleggelsen.

Bilprodusentene har en del av skylda

Faktisk så behøver vi ikke gå lenger tilbake enn til 2012, før man ser at kun ti prosent av nybilene hadde DAB-radio installert som standard. I 2014 har dette tallet økt til mellom 70 og 80 prosent ett sted, og årsaken til at digitaliseringen har gått så sakte, ligger lengre ned i Europa.

– Norge er tidlig ute med digitaliseringen. Derfor har det vært vanskelig for bilimportørene å kreve spesialtilpasninger for vårt lille land, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

Nå ser man derimot at trenden er i ferd med å snu, og Volvo er en av bilprodusentene som satser på heldigitalt utstyr. I år vil hele 94 prosent av nybilene til Volvo være utstyrt med digital radio, mens Volkswagen utelukkende monterer DAB i sine nybiler.

Men hva med eldre biler?

Frykt ikke, du blir ikke radioløs dersom du ikke ønsker å bytte ut den nåværende bilen din. De fleste radioer som selges separat i dag er digitale, og prisen ligger vanligvis på samme nivå som en vanlig FM-radio. Med mindre du har en ganske ny bil med innebygd radiosystem, så klarer du som regel å skifte ut spilleren selv.

Dersom du har en bil med et mer avansert radiosystem, så vil en utskiftning bli langt mer kostbart. Da vil det heller lønne seg å koble et DAB-adapter til anlegget. Disse vil ikke koste veldig mye, og kobles enkelt på uten noe mer mas.

Dashbordet får stadig nye funksjoner:
Snart blir Android standardutstyr i bilen din
»

(Kilde: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen