Krystallklar olympisk HDTV

Under OL i Aten for fire år siden vant spydkasteren Andreas Thorkildsen gull, mens Eirik Verås Larsen padlet inn til både gull og bronse. I Bejing håper vi de tar gull igjen, sammen med sprinteren Jaysuma Saidy Ndure, svømmeren Alexander Dale Oen og terrengsykleren Gunn-Rita Dahle Flesjå.

Beijing-OL består totalt av 302 øvelser. Alle TV-bilder blir sendt med krystallklar, olympisk kvalitet. Det er NRK som har de norske OL-rettighetene, og NRK1 og NRK2 vil sende over 500 timer fra Beijing-OL. Det er 200 timer mer enn fra Athen 2004 som på det meste hadde 900.000 seere.

Selv om Athen-OL 2004 ble "filmet" i HD (høy definisjon), ble det sendt som SD (standard definisjon, eller vanlig TV-kvalitet). Beijing-OL 2008 blir også produsert i HD, men akkurat som sist vil NRK sende i SD. Men det er et unntak.

HD-smakebit fra bakkenettet
De digitale bakkenettet har vanligvis ikke har stor nok kapasitet til å formidle de omfangsrike HDTV-signalene. 8. august vil likevel inntil 200.000 bakkenettkunder med flatskjerm få en forsmak på høyoppløste TV-bilder. Da tar NRK i bruk to kanaler - både NRK1 og NRK2 - for å sende OLs åpningseremoni som HDTV. Alle bakkenettmottakere kan motta HDTV, så om du lurer på om HD er noe for deg, har du nå sjansen til en sniktitt. Avslutningsseremonien 24. august blir formidlet på samme måte, mens de øvrige OL-sendingene fra NRK foregår i vanlig standardoppløsning.

HDTV fra SportN HD
Viasats parabolkunder får et mye bedre tilbud enn det bakkenettet kan by på. Alle som har HD-abonnement på Viasats Sportspakke får tilgang til den nye Viasat-kanalen SportN HD. NRK har nemlig valgt å overlate sine HD-rettigheter til dem.

- Vi vil sende med sylskarp HD-kvalitet døgnet rundt med kommentarer fra våre egne og NRKs kommentatorer. Med Viasat HD-PVR kan seerne ta opp høydepunkter som sendes om natten, sier Viasat-sjefen Erik Z. Børresen til Teknofil.


NRK og Viasat samarbeider om SportN HD. Her er den nye kanalens logo.

SportN HD hos Viasat og Get
Kabel-TV-kunder hos Get som tegner abonnement på programpakken Get Viasat Premium får også tilgang til SportN HD. Premium-pakken som omfatter 14 sport- og filmkanaler inklusive TV1000 HD og Viasat Sport HD, koster 1.788 kroner første år, og deretter 2.988 kroner i året i tillegg til det vanlige Get-abonnementet.

Eurosport HD hos mange
Det fins likevel rimelige måter å se HDTV fra Beijing. Den nye kanalen Eurosport HD er tilgjengelig for de fleste.
*  Eurosport HD kan mottas gratis av alle kabel- og satellitt-TV-abonnenter hos Canal Digital som har digital Grunnpakke eller Familypakke.
*  Eurosport HD er også tilgjengelig for alle som har tegnet HD-abonnement hos kabelselskapet Get eller bredbåndsselskapet Altibox.
*  Eurosport HD er også gratis i august for alle som har kjøpt Gets HD PVR.
*  Eurosport HD er ikke tilgjengelig hos Viasat.


30 prosent av sendingene hos Eurosport HD går i 1080i. Resten blir oppskalert.

OL-bilder med 1080i
- Eurosport HD vil sende Beijing-OL direkte i ekte HD med 1080i-oppløsning og norske kommentarer, forteller informasjonssjef Per Boström hos Eurosport til Teknofil. - Alle sendinger fra OL og andre store idrettsbegivenheter går i HD. Resten sendes som SD som er oppskalert og tilpasset flatskjermer, sier Boström.

HDTV leverer ikke bare skarpe bilder til flatskjermen i stua. Mange kafeer og puber viser Beijing-OL med HD-projektor på storskjerm. Når TV-bildet blåses opp på store lerreter, kan du virkelig se forskjell på vanlige TV-bilder og på HDTV.

Store tall i Kina
8. august forventer TV-selskapene at 4 milliarder mennesker vil følge TV-overføringen fra åpningsseremonien på Beijings nye nasjonalstadion. De fleste øvelsene finner også sted i Beijing, mens fotballkampene fordeles mellom byene Qinhuangdao, Shanghai, Shenyang og Tianjin. Dressurriding foregår i Hong Kong og seiling til Qingdao.

Det er større format på kinesiske byer, enn på Oslo og Bergen: Beijing har 12 millioner innbyggere, Shanghai 18 millioner, Tianjin 10,3 millioner, Shenyang 7,2 millioner , Hong Kong 7 millioner, Qingdao 7 millioner og Qinhuangdao 2,5 millioner innbyggere.
(Artikkelen er tidligere publisert, og oppdatert i juli 2008.)


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen