Over 500 annonser med ulike typer utstyr brukt til kryptomining er for tiden ute på Finn.no.
Over 500 annonser med ulike typer utstyr brukt til kryptomining er for tiden ute på Finn.no.

Kryptominerne selger unna: Finn.no flommer over av miningutstyr

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Bitcoin-kursen har rast fra en topp på nesten 20 000 dollar i desember til drøyt 7 000 dollar nå. Det gjør utslag på interessen. 

Et søk på «mining» på Finn.no gir for tiden over 500 treff fra folk som selger alt fra hjemmelagede miningkabinetter til et par hundrelapper til avanserte rigger til over 50 000 kroner. 

Doblet antall annonser 

Dette er Bitcoin

Bitcoin er en digital valuta, og den mest populære i sitt slag. Den bygger på noe som kalles blokkjedeteknologi, som du kan lese mer om i vår guide til blokkjeder.

Bitcoin brukes ikke mye i vanlig handel, men det har dukket opp flere butikker og utsalgssteder som har støtte for Bitcoin som betalingsmiddel det siste året.

«Gravingen» av Bitcoin er den prosessen som skjer når man verifiserer nye transaksjoner som legges til den såkalte blokkjeden, noe som krever kompliserte utregninger som tar mye energi. 

Statistikk fra nettstedet som Finansavisen har fått, viser også at antallet annonser med ordet «skjermkort» er doblet fra forrige topp i slutten av januar, da bitcoinkursen raste. For tiden publiseres det mellom 40 og 60 skjermkortannonser i uka på Finn. 

– Hvis man sammenligner antallet annonser med antallet solgte i butikker før og etter jul, vet jeg ikke om forskjellen er så stor. Men svaret er som du sikkert vil frem til at også at inntjeningen er gått ned. Spesielt de som kun vil ha kortsiktig økonomisk gevinst får kalde føtter, sier en Finn.no-selger til Finansavisen. 

Lavere vekst, men fortsatt mangel 

Litt av utstyret som er til salgs på Finn.no for tiden. Foto: Skjermdump

Også produkt- og salgsansvarlig Pål Fredrik Berg hos Komplett ser tegn på at veksten har stoppet opp. 

– Det er nok færre som kjøper skjermkort og dyre strømforsyninger for å grave etter kryptovaluta. Det er ennå litt vanskelig å si, siden det fortsatt er stramt med leveringer. Vi får ikke det vi trenger for å dekke ettersørselen, og slik vil det sannsynligvis være i en til to måneder til.

– Men man kan måle veksten i hashrate i ethereum-nettverket, og den bikker nedover. Det betyr at det er flere som trekker seg ut fordi det koster mer å grave enn man tjener inn. Hvis den negative trenden fortsetter, tror jeg dette blir et kort og intenst fenomen som etter hvert vil forsvinne og ende opp for de spesielt interesserte, sier han til Finansavisen. 

Spesielt er det de dyre strømforsyningene og skjermkortene det fortsatt er rift om, og disse vil det også være mangel på i en stund fremover, sier Berg. 

For ordens skyld: Finn.no er eid av Schibsted. Schibsted eier VG som igjen eier Tek.no. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen