Hackere kan låse deg ute av din egen NAS
(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Hackere kan låse deg ute av din egen NAS

Krever løsepenger i bitcoin for å låse den opp, men det er lett å sikre seg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

NAS-er, som i korte trekk er spesialiserte datamaskiner for nettverkslagring, er et nyttig redskap for å blant annet dele filer mellom ulike enheter tilknyttet det samme nettverket. De små boksene vokser i popularitet, og det dukker stadig opp nye modeller.

Som alt annet i IT-verdenen er imidlertid heller ikke NAS-maskiner trygge for hackere, og i juni kunne vi melde om at hackere hadde utnyttet NAS-er som slavemaskiner til å grave frem den digitale valutaen DogeCoin.

Ny NAS-hacking på gang

Nå melder nettstedet Extremetech om et nytt hackingtilfelle med NAS-er og digital valuta i hovedrollene.

Denne gangen skal hackere ha utnyttet en sårbarhet i modeller fra produsenten Synology til å kryptere filer på enhetene, for deretter å kreve løsepenger i valuaten Bitcoin for å låse dem opp igjen. Dette skal de ha gjort ved hjelp av et såkalt «ransomware»-program kalt «SynoLocker».

Ifølge Synology vil brukere som er rammet få opp en skjerm som informerer dem om krypteringen når de logger seg inn på DSM; altså DiskStation Manager, navnet på operativsystemet til selskapets NAS-maskiner.

Krever 2200 kroner

Et skjembilde fra Synolocker som Extremetech har fått tak i viser at ransomware-programmet gir brukerne en bestemt tidsfrist til å betale «løsepengene» og oppgir en Bitcoin-adresse som mottaker. Summen hackerne krever er på 0,6 Bitcoin, som i skrivende stund tilsvarer cirka 2200 kroner.

Synology sier at den aktuelle sårbarheten som programmet utnytter kun omfatter eldre versjoner av DSM, nærmere bestemt versjon 4.3-3810 eller tidligere.

Hullet skal ha blitt fikset i desember i fjor. For brukere som fremdeles kjører disse versjonene anbefaler Synology å slå av NAS-maskinene og eventuelt kontakte kundestøtte via dette skjemaet. Videre oppfordrer selskapet brukere til å oppgradere til nyere versjoner av DSM, helst 5.0-versjonen, noe du kan gjøre via nettsidene deres.

Synology slapp nylig enda en NAS-modell:
Test: DS414j frister med retrostil og frisk fart »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen