Krymper kameralinsen

Forskere fra Fraunhofer Institute, SUSS MicroOptics og University of Neuchâtel har laget en prototype av en ny type kameralinse, som gjør det mulig å lage kameratelefoner tynnere enn noensinne.

Konseptet er inspirert av øynene man blant annet finner hos fluer. Disse har som kjent ikke et bevegelig øyeeple, men en klase med øyne spredt utover en bredere overflate.

Små linser - små bilder
Prototypen består av 21 forskjellige deler, som hver inneholder tre mikroskopiske linser. Hver eneste linse peker mot en liten del av det som blir det totale bildet, slik at det ikke kreves noen form for motorikk. Dette gjør at prototypen kun er 2 mm tykk.

Linsen er dermed så tynn at man i teorien kunne ha festet den på et minibankkort. Det skal imidlertid nevnes at kvaliteten på bildene ikke blir den samme som med tradisjonelle linser, og at de som er i målgruppen for oppfinnelsen må være mer opptatt av størrelsen på enheten enn størrelsen på bildene.

Oppløsningen på bildene som blir tatt med en slik klaselinse vil nemlig ikke være på mer enn omtrent 250 x 250 punkter, noe som er mindre enn de dårligste mobilkameraene på markedet.

Til gjengjeld skal linsene være billige å produsere, og vil derfor ikke medføre høye priser på enhetene som benytter teknologien. Om vi kan vente oss noen mobiltelefoner med klaselinser med det første, er foreløpig uvisst.

(Kilde: Newscientist, SUSS MicroOptics)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen