Test

Kruttønne fra Nokia

Testresultater

Nokia N80

Positive ting Bra kamera, flott skjerm, god nettleser
Negative ting Stor og tung, middels batterikapasitet
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3

Testresultater

Nokia N80

Positive ting Bra kamera, flott skjerm, god nettleser
Negative ting Stor og tung, middels batterikapasitet
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3
Selv om førsteinntrykket oser av teknologi og fantastiske spesifikasjoner, rynker vi litt på nesen av størrelsen til N80. Den over 2,6 cm tykke telefonen er nemlig ingen liten krabat. I stedet for å gjøre som resten av bransjen – og lage stadig tynnere mobiltelefoner, ser det ut til at Nokia kommer ”oppfølgere” til den gode, gamle mursteinen.

Lettbrukt
Vi setter det faktum at N80 er en diger kloss av en mobiltelefon til side og tar for oss utseendet forøvrig – eller rettere sagt det som møter oss når vi skyver opp øverste del av telefonen.

Talltastaturet som i sammenklappet tilstand gjemmer seg under skjermen, er nemlig svært godt. Tastene er store, plasseringen god, og til tross for at vi på tidligere skyvemodeller har hatt følelsen av å butte i ”overdelen” er N80 en glede å sende tekstmeldinger med.

Helt bort fra størrelsen kommer vi ikke. Men denne gangen skal vi rose Nokia. Sjelden har en mobiltelefon på 134 gram ligget bedre i hånden. Tror du N80 blir i tyngste laget til å holde og skrive tekstmeldinger med en hånd, må du tro igjen.

Den lett buede formen gjør nemlig at Nokia N80 ligger godt i hånden, og du trenger slett ikke bruke begge tomlene for å tekste, navigere eller på annet vis bruke denne mobiltelefonen.

Krystallklar
Nokia har gitt N80 svært tiltalende menyer. Med siste versjon av Series 60, et lekkert og meget brukervennlig menysystem og en stor, krystallklar fargeskjerm med 352x416 punkters oppløsning er selv teknofrikene blant oss svært godt fornøyd. Dessverre er ikke skjermen like god utendørs i sterk sol, men det er heller ikke mange forunt.

Når N80 i tillegg er utstyrt med markedets (i alle fall det norske markedets) mest høyoppløselige mobilkamera lar vi oss begeistre ytterligere. Du kan velge å ta bilder i vanlig modus eller i mikromodus, og få skarpe bilder selv av små, detaljerte objekter. I tillegg gir vi pluss for automatisk blits.

Men om Nokia N80 nærmer seg å danke ut digitalkameraet, er det enda et stykke igjen til du kan legge videokameraet på hylla. Du kan riktignok filme i ganske god kvalitet (352 x 288 punkter), men litt flimmer må du fremdeles regne med.

Kamera til videosamtale sitter strategisk plassert rett over skjermen, og er et tilleggskamera som stort sett bare brukes til dette. Vil du derimot vise videosamtalepartneren omgivelsene dine kan du enkelt bytte til hovedkameraet bak på telefonen.

Oversiktlig
Det ser ut til at vi gjorde oss ferdige med hovedankepunktet til N80 i innledningen. For godordene fortsetter å strømme når vi åpner nettleseren på N80. Som på N91 opplever vi en mobil nettleser helt utenom det vanlige. I tillegg til at WLAN, 3G og EDGE sørger for rask nedlasting av nettsider og annet innhold, kan du enkelt, greit og oversiktlig navigere med minibilder og musepeker.

Du trenger altså ikke krympe nettsiden ned til å passe på mobiltelefonens skjerm, men kan heller bevege deg rundt på nettsteder i en fei.

Underholdende
Selv om det ikke har kommet så mange javaspill til N80 enda er det slett ingen kjedelig mobiltelefon. I tillegg til et godt kamera og videokamera med gode avspillingsmuligheter har N80 en rekke andre nyttige og underholdende funksjoner.

Som en av de første telefonene på markedet har N80 støtte for Universal Plug and Play – en teknologi som lar deg koble mobiltelefonen rett til TVen, datamaskinen eller andre enheter via WLAN eller den medfølgende kabelen.

Du kan for eksempel koble deg opp til stereoanlegget og spille alle favorittlåtene både hjemme hos deg selv – eller rett og slett ha med musikksamlingen på fest – lagret trygt og godt på mobiltelefonen. (Husk å få den med deg når du går...)

For å få plass til alle gromlåtene kan det være greit å gå til anskaffelse av et større minnekort, ettersom det medfølgende minnekortet på 128 MB kun rommer brøkdelen av de fleste oppdaterte musikksamlinger.

Musikkspilleren er svært oversiktlig og lettbrukt, du kan lage egne spillelister og søke blant både låter og artister uten problem. Liker du ikke det medfølgende hodesettet, følger det med en adapter så du kan bruke favoritthodesettet.

God mobil
Vi kunne fortsatt å skrive om Nokia N80 og dens mange artige funksjoner en god stund til men lar overlater de små detaljene til hver enkelt. Det kan være greit å få med seg at N80 sluker strøm dersom du bruker WLAN, 3G og andre strømkrevende funksjoner. I helt vanlig bruk holder telefonen en dag eller halvannen før du må koble deg til veggen for påfyll.

Synkronisering av e-post – både med og uten vedlegg går svært enkelt med den medfølgende programvaren, og med Quickoffice kan du holde styr på viktige dokumenter.

Vi er – størrelsen til tross – svært godt fornøyde med Nokia N80. Den tar litt stor plass i bukselomma, men når vi til gjengjeld kan legge igjen både kamera, MP3-spiller og andre dingser hjemme, får N80 definitivt plassen som en av favorittmobilene.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen