Kroppsvarme som elektrisitet

Foto: Fraunhofer-Gesellschaft
Foto: Fraunhofer-Gesellschaft

Mobiltelefon uten innebygget batteri? Det høres kanskje ut som fullstendig science fiction, men det ikke like utenkelig som man kanskje skulle tro.

Teknologien benytter seg av termo-elektriske generatorer (TEG), som lages av halvlederelementer. TEG ekstraherer rett og slett elektrisk energi fra temperaturforskjellene mellom varme og kalde omgivelser.

Normalt vil det kreves en temperaturforskjell på flere titalls grader for å generere nok elektrisitet til å dra nytte av den, men forskjellen mellom kroppens overflatetemperatur og omgivelsene er bare noen få grader. En konvensjonell TEG leverer derfor kun ca. 200 millivolt, men elektroniske enheter trenger minst en til to volt for å fungere.

Det er dette problemet forskerne hos Fraunhofer har funnet en løsning på. De har kombinert komponenter på en ny måte som lar dem lage kretser som kan operere på 200 millivolt. Dette har gjort det mulig for dem å lage hele elektriske systemer som ikke krever et innebygget batteri, men trekker elektrisiteten fra kroppsvarme.

Peter Spies, som er leder for forskningsprosjektet, hevder at med videre forbedringer av systemet vil en temperaturforskjell på kun 0,5 grader være nok til å generere elektrisitet.

Forskerne ser for seg en lang rekke områder hvor teknologien kan komme til nytte. Spies hevder at elektrisitet kan genereres overalt hvor temperaturforskjeller forekommer. For eksempel kan teknologien utnyttes på radiatorovner for å måle varmekostnader, eller kjølekostnadene under transport av frosne varer. Videre er også teknologien tenkt bruk i medisinsk sammenheng, f.eks. for ulike sensorer.

Prosjektet, som holder til i Erlangen, er et samarbeid mellom Fraunhofer Institute for Integrated Circuits (IIS), Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques (IPM) og Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Applied Materials Research (IFAM).

(Kilde: Fraunhofer-Gesellschaft)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen