Kritisk hull i Blåtann

Blåtann har lenge vært ansett som en av de sikreste trådløse standardene på markedet og har av den grunn åpenhjertig blitt implementert i enheter og telefoner. Nylige funn viser imidlertid at Blåtann-enheter ikke er så sikre som først antatt, da de har en kritisk svakhet mot et angrep kjent som 'Bluesnarfing'.

På sårbare mobiltelefoner vil man lett kunne få full tilgang til både å lese og modifisere telefonboken, kalenderen, klokken og samtaleloggen til eieren. Angrepet krever kun bruk av modifisert Blåtann-programvare og kan utføres fra en vilkårlig laptop eller mobiltelefon i 10-100 meters radius fra målet.

Sikkerhetshullet ble først oppdaget av Adam Laurie, sikkerhetssjef for AL Digital, som i sine forsøk klarte å angripe en rekke forskjellige modeller fra ledende produsenter som Nokia og Sony Ericsson uten å legge igjen et eneste spor. Brukere kan dermed oppleve å intetanende få tappet eller forandret telefonboken og samtaleloggen sine mens de går rundt med telefonen i lommen.

På de fleste av de utsatte modellene krevdes det riktignok at man hadde valgt å gjøre seg synlig for andre enheter (noe de fleste Blåtann-enheter i utgangspunktet er konfigurert til å gjøre). Verre var det at fire av modellene i Lauries forsøk (Nokia 6310, 6310i, 8910 og 8910i) også var mulige å angripe når de i utgangspunktet skulle være usynlige for andre enheter.

Nokia 7650 har vist seg å i enda større grad være sårbar for sikkerhetshullet, og angripere skal kunne få full tilgang til data lagret på telefon og minnekort såvel som mulighet for å sende meldingerog surfe på nettet med offerets telefon.

En talsmann for Nokia har kunnet bekrefte sikkerhetshullet og selskapet ber eiere av de sårbare modellene om å sette telefonen sin som usynlig eller rett og slett skru av hele Blåtann-funksjonaliteten når man befinner seg ute i offentligheten. Selskapet vil imidlertid ikke lansere noen fiks av sikkerhetshullet med det første, da man ikke har tro på at sårbarheten vil bli et utstrakt problem.

Sårbare telefoner

  • Nokia 6310
  • Nokia 6310i
  • Nokia 7650
  • Nokia 8910
  • Nokia 8910i
  • Sony Ericsson R520m
  • Sony Ericsson T610
  • Sony Ericsson T68/T68i
  • Sony Ericsson Z1010

Mer informasjon om Blåtanns svakheter finnes på Bluestumbler.org.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen