Kritisk Excel-hull oppdaget

Alternativ tekst mangler

Det stormer rundt Microsofts produkter i disse dager. I går fortalte vi om farlige ormer som spres på nettet - som utnytter sårbarheter i blant annet tekstbehandlingsprogrammet Word.

Nå er det oppdaget et nytt sikkerhetshull i regnearkprogrammet Microsoft Excel. Det danske sikkerhetsselskapet Secunia karakteriserer dette hullet som ekstremt kritisk. Uvedkommende kan få full tilgang til Windows dersom de sender en spesiell Excel-fil til brukeren, og brukeren åpner filen. Dette skal gjelde alle Excel-versjoner.

Detaljene rundt sårbarheten er foreløpig ikke kjente, men hullet medfører at en angriper kan kjøre et vilkårlig program PC-en. Det er bekreftet at Windows XP SP2 og Microsoft Excel 2003 SP2 er sårbare - også med alle nyeste sikkerhetsoppdateringer installert.

Secunia legger til at dette er en såkalt "zero-day"-sårbarhet, noe som betyr at det allerede nå finnes angrepsprogrammer på nettet som utnyttet den aktuelle sårbarheten.

Sikkerhetsselskapet Symantec har funnet Excel-filer med navnet "okN.xls" som skal være infisert med trojanske hesten "Mdropper.J" pluss programmet "Booli.A" som kan brukes til å laste ned flere farlige programmer til PC-en.

Microsoft har fortsatt ikke sluppet noen oppdatering som retter opp dette hullet. Mike Reavey fra Microsoft forteller i sin blogg at de er klar over problemet, og at én bruker har meldt om et angrep via et e-postvedlegg. For at PC-en skal bli infisert må brukere åpne vedlegget. Brukere oppfordres derfor til forsiktighet hvis de mottar Excel-vedlegg fra andre.

Det har ikke kommet noen kommentarer fra Microsoft om eller når de eventuelt vil slippe en oppdatering som retter opp dette hullet, men Reavey anbefaler i sin blogg et besøk til Windows Live Safety Center som er en nettside som tilbyr gratis skanning av PC-en for skadelige programmer.

(Kilder: Secunia, Cnet news.com, Microsoft Security Response Center Blog)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen