TEST: Krigføring på høyt nivå
Test

Krigføring på høyt nivå

Denne testen er utført av vår samarbeidspartner ITpro.

Krig. Strategi. Tre unike supermakter i strid.Dette er beskrivende stikkord for et nytt storspill fra THQ og Chris Taylor, men bare starten på en fyldig omtale av en av de større spilltitlene for PC i 2007. Tittelen har allerede rukket å vinne 3 priser for beste strategispill i Amerika, men får spillet en fast plass på harddisken min?


Introduksjon
Krig, elendighet og våpen du aldri har sett maken til. Her leker man ikke krig, her er det snakk om både heftige laserkanoner og våpen som får atombomber til å se ut som leketøy. 

Tre unike stormakter er i strid med hverandre, og du får velge en som du skal kontrollere. Her kan du velge mellom ”United Earth Federation”, ”Aeon Illuminate” og ”Cybran Nation”. Lederen for disse gjengene, selveste ”The Supreme Commander” er sluppet løs, de sterkeste kreftene i universet er herjer og den største krigen noen sinne er i gang.


Grafikk
Grafikken i Supreme Commander er rimelig spesiell. Jeg hadde forventet meg helt rå grafikk etter å ha sniktittet litt på spillet før det havna i postkassen min, men ble mildt sagt litt skuffet. 

I de fleste strategispil er du ”Gud”. Du styrer spillet fra himmelen, noe du også gjør i Supreme Commander. Det som gjør dette litt ekkelt er grafikken. 

Når du zoomer helt inn, er grafikken bra – men da er det vanskelig å spille fordi det blir for detaljert og området for lite. Derfor zoomer du ut. Nå får du full kontroll over spillet, men derimot så blir grafikken mer eller mindre dårlig. 

Derimot kan jeg i alle fall trekke frem at designet og oppsettet i spillet funker perfekt. Øverst har du full kontroll over dine resurser, samt en liten meny, mens nederst er selve kommandosenteret. Her kan du gjøre alt ifra å kommandere styrkene dine, bygge nye tropper til å gjøre utseendet ditt personlig. Oppsettet og designet er et stort pluss med spillet.

Lyd
Musikken er forvirrende, i alle fall i startfasen. Det skifter fra en rolig låt til en heftig kamplåt alt for ofte, og du får inntrykk av at krigen virkelig er i gang selv om ingeting skjer. 

I tillegg vil jeg også påpeke at lyden i spillet er noe rar den også. Du hører ingen spesielle lyder når armeen din kjører mot kamp, og heller ingen bombelyder. For det meste hører du kun musikken, og det er teller ikke positivt. 

Spillbarhet
Under selve spillingen er det mye å si om Supreme Commander – både på godt og vondt. 

De er flere ulike modi: En kampanjemodus hvor du får servert en rekke oppdrag, en skirmish-del hvor du kan hoppe rett inn i en heftig kamp, og sist men ikke minst en hjelpemodus som lærer deg opp til å bli en ekte Supreme Commander.

Hovedfokuset i spillet er da selvfølgelig kampanjedelen. Det første valget du må ta når du starter din karriere som krigshelt, er hvilken stormakt du skal kjempe for. Som tidligere nevnt får du tre valg her; ”United Earth Federation”, ”Aeon Illuminate” og ”Cybran Nation” – alle med sine spesielle bygninger og egenskaper, men felles for alle er at de er ledet av en robot, selveste Supreme Commander. 

I denne modusen begynner du i det små, med å først bygge opp en liten base. Deretter vil du få vanskeligere oppdrag, som å knuse fiender, ta over baser og slik fortsetter det til enten fienden er utslettet eller til du har gitt opp. 

En merknad til lett utålmodige spillere; dette kan ta lang tid. Sett av tid dersom du skal runde dette spillet!

Det kanskje beste med Supreme Commander er at spillet er evigvarende. Du skal bruke lang tid før du har rundet kampanjemodusen med alle tre supermaktene på alle forskjellige vanskelighetsgrader, men har du klart dette så kan du fortsatt spille en flerspillerkamp eller bare hoppe rett inn i et skirmish-spill. 

Derimot kan noen gå rimelig fort lei. Det kan være vanskelig å gjøre det taktisk rette fordi datamaskinen i spillet er rimelig smart, selv om du spiller på en lett vanskelighetsgrad.

Et annet moment som trekker noe ned er at spillet krever mye av din datamaskin. Utviklerne selv anbefaler at du har 3.0 GHz Intel/AMD Prosessor, 1 GB Ram, 10 GB ledig plass på harddisken, 256 MB Videominne samt Pixel Shader 2.0-støtte (Nvidia 6800 eller bedre). Altså er ikke spillet et alternativ for deg med en eldre datamaskin.

Multiplayer
Flerspillerdel er tilgjengelig online og på LAN. Her fungerer det på samme måte som i et skirmish-brett. For å spille online krever det at du oppretter en egen spillekonto, som er gratis vel og merke, men kan kreve litt tid. 

Konklusjon

Supreme Commander er en tittel som jeg hadde forventet noe skikkelig stort av, men ble heller skuffet da det ikke var noe særlig nyskapende og mer rotete enn engasjerende. 

Totalt sett er spillet helt greit i sin sjanger, men det har mangler og ”feil” som gjør at man rett og slett mister lysten til å spille det, og man tvier seg til å i hele tatt til å klikke på Supreme Commander-ikonet. Grei grafikk, noe merkelig med lyd- og musikksystemet, men et greit tilskudd i strategigruppen for spillere som liker sjangeren.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen