Krigen om 4G-påskefjellet
(Bilde: iStockphoto / 12320623)

Krigen om 4G-påskefjellet

Både Telenor og NetCom annonserte i dag at de har bygget 4G på nye steder.

Nyåpnede Telenor-4G-steder til påske
Beitostølen, Danebu, Geilo, Gol, Gålå, Hafjell, Hemsedal, Hovden, Kvamskogen, Kvitfjell, Nesbyen, Nordmarka, Norefjell, Oppdal, Sigdal/Eggedal, Sjusjøen, Skeikampen og Trysil

Telenor dekningskart

Nyåpnede NetCom-4G-steder til påske
Tønsberg, Horten og Sarpsborg

Fra før har NetCom dekning på følgende påskeutfartssteder:
Hafjell, Kvitfjell, Trysil, Geilo, Skeikampen, Norefjell, Sjusjøen, Hemsedal, Beitostølen, Oppdal og Stranda

NetCom dekningskart

Nyåpnede Telenor-4G-steder til påske
Beitostølen, Danebu, Geilo, Gol, Gålå, Hafjell, Hemsedal, Hovden, Kvamskogen, Kvitfjell, Nesbyen, Nordmarka, Norefjell, Oppdal, Sigdal/Eggedal, Sjusjøen, Skeikampen og Trysil

Telenor dekningskart

Nyåpnede NetCom-4G-steder til påske
Tønsberg, Horten og Sarpsborg

Fra før har NetCom dekning på følgende påskeutfartssteder:
Hafjell, Kvitfjell, Trysil, Geilo, Skeikampen, Norefjell, Sjusjøen, Hemsedal, Beitostølen, Oppdal og Stranda

NetCom dekningskart

Telenor annonserte torsdag morgen at de åpner sitt nye 4G-nett på 18 vintersportsteder i Norge til påske. Få minutter etter tikker det inn nok en pressemelding, denne gangen fra konkurrenten NetCom som annonserer at de åpner sitt 4G-nett i byene Tønsberg, Horten og Sarpsborg.

– Og med påsken for døren er NetCom alene om å tilby 4G-surfing på populære utfartssteder i fjellet, heter det i pressemeldingen fra NetCom.

Dette utsagnet stemmer ikke lenger.

– Hvis de lanserte i dag, har vi begge dekning i fjellet, innrømmer kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i NetCom til Amobil.no.

Det ser altså ut til at Telenor har tatt NetCom litt på sengen når de nå lanserer sitt 4G-nett i mange av de samme hytteområdene og vintersportsstedene som NetCom til nå har vært alene med 4G i. Hvilken operatør som har den beste dekningen på disse stedene, har vi imidlertid ingen forutsetninger for å mene noe om.

– God surfedekning er avgjørende for kundene våre. Tidligere lå vi alltid i forkant med ny teknologi og nye tjenester, men nå er det kundene som leder an utviklingen og utfordrer operatørene til å bygge bedre og raskere mobilnett. Vi har aldri brukt større ressurser på 3G- og 4G-utbygging, og dekker nå 85 steder med lynrask 4G. Samtidig har vi så vidt kommet i gang – målet er 90 prosent dekning på 4G og 95 prosent 3G innen få år, sier dekningssjef Tommy S. Johansen i NetCom.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.Foto: Telenor

Bedre innendørsdekning på 1800 MHz

Ifølge Telenor er de 18 vintersportsstedene sammen med Tromsø de første områdene i Norge som får Telenors 4G-nett på 1800 MHz.

– Denne frekvensen gir bedre innendørsdekning og har lengre rekkevidde enn de frekvensene vi hittil har satt i drift i Norge. Når vi nå fortsetter vår ambisiøse mobilutbygging over hele landet, vil vi bygge 4G i flere frekvensbånd, ikke minst for å kunne gi en bedre 4G-dekning i distrikts-Norge, men også for å gi kundene en bedre brukeropplevelse, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Det mest vanlige 4G-frekvensområdet til nå har vært 2600 MHz, som har kortere rekkevidde – og altså krever at basestasjonene står tettere.

Dekningssjef Tommy S. Johansen i NetCom.
Dekningssjef Tommy S. Johansen i NetCom.Foto: NetCom

NetCom kommer med 4G på mobiltelefoner

Foreløpig er det kun Telenor som tilbyr 4G-dekning på mobiltelefoner, mens NetComs nett først og fremst er ment for nettsurfing på PC. Men nå varsler NetCom at de kommer med 4G for mobiltelefoner til sommeren.

– 4G på telefoner blir svært viktig fremover, både fordi skjermene nå er store nok til å ta over tradisjonell tabletbruk, og som avlastning for 3G-nettet hvor kapasiteten utfordres i takt med økt databruk. Det store rushet med 4G-telefoner med bred frekvensstøtte kommer først nå, derfor har vi gitt oss litt ekstra tid til å fintune teknologien før vi slipper den løs på markedet, sier Johansen.

Telenor annonserte nylig at de åpnet opp for 4G på iPhone 5, som kun fungerer med 4G på 1800 MHz. Våre foreløpig litt uhøytidelige tester i Oslo, og tilbakemeldinger fra leserne, viser imidlertid at dekningen er svært sporadisk i hovedstaden. Selv i Oslo sentrum er det få steder du får 4G-dekning på iPhone. Selv om Telenors 1800 MHz-utbygging nettopp har startet, blir det likevel spennende å se hvordan NetComs dekning vil bli i forhold. NetCom har nemlig hatt 4G på "iPhone-frekvensen" 1800 MHz lenge, vel å merke i hovedsak på mindre steder og langs kysten i Sør-Norge.

1800 MHz støttes også av andre mobiltelefoner med 4G, som Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S III 4G, Sony Xperia V og Sony Xperia Z.

Hos vårt søsternettsted Mobilen.no kan du også lese om at 4G-dekningen skal bli enda bedre også i distriktene og innendørs.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen