Krig om mobil-TV

TV-sendinger skal inn i mobiltelefonene våre. Det er ennå ikke klart hvilken teknologi som skal brukes. I dag er det tre standarder som konkurrerer mot hverandre. Satelittsendt DMB (Digital Media Broadcast) som sendes fra satelitter, bakkesendt DMB som sendes fra eksisterende radiomaster og DVB-H som sendes fra digitale TV-sendere.

NRK har sagt at de vil satse på bakkesendt DMB, og det er sannsynlig at det er dette som blir teknologien mobil-TV vil sendes på her hjemme. Nokia har liten tro på DMB, og har heller lansert sin egen standard, DVB-H. Bakkesendt DMB har også blitt kjølig mottatt i Sør-Korea, hvor teknologien er utviklet.

Siden Sør-Korea er det mest utviklede markedet for mobil-TV i dag, kan den teknologiske drakampen som foregår i landet bli avgjørende for hvordan mobil-TV skal fungere her hjemme.

Krangler om standarder
De bakkesendte DMB-sendingene startet opp i begynnelsen av denne måneden i Sør-Korea. Landet har hatt tilgang til mobil-TV siden i mai i år, men dette har vært basert på satelitt-DMB. Å ta inn satelittsendinger er kostbart, og koster 130 kroner (20 000 won) i oppstart og 85 kroner (13 000 won) i måneden. 300 000 sør-koreanere abonnerer i dag på satelitt-TV til mobilen. Bakkesendt DMB er derimot helt gratis, og burde derfor har et enda større potensiale for å slå an blant mobil-TV-titterne.

Det har imidlertid ikke skjedd. Mobiloperatørene i landet er negative til bakkenettet. Siden de ikke kan ta penger for bruk av nettet, ser de ingen inntjeningspotensiale for tjenesten. De har derfor heller ikke sluppet telefoner som støtte for mottak av bakkesendt DMB i sine nett.

Når operatørene setter seg på bakbeina, blir det nesten umulig for teknologien å slå an. Årsaken er at sør-koreanske mobiloperatører har mye mer makt over kundene sine enn europeise operatører. Koreaske telefoner har ikke SIM-kort, og operatøren bestemmer derfor hvilke telefoner som skal brukes i sitt nett.

Som et svar på operatørenes manglende vilje til å markedsføre DMB-telefoner, har informasjons- og kommunikasjonsminister Chin Dae-je truet med å innføre et system som er basert på at telefonene skal utstyres med SIM-kort. Med dette på plass, er det ikke lenger operatørene som styrer hvilke modeller som skal selges.

– Vi planlegger å bruke SIM-kort i neste generasjons trådløse mobilnett. Vi undersøker også om det er mulig å delvis innføre det i dagens CDMA-nett, sier Dae-je til Korea Times. Han har også truet mobiloperatørene med straff dersom de fortsetter å ignorere det nye DMB-nettet.

Utspillet har skapt diskusjon i Sør-Korea, og eksperter har sagt at det ikke er praktisk mulig å innføre SIM-kort i dagens CDMA-telefoner, siden dette vil koste for mye. – Chin Dae-je forsøker desperat å få til rask utbredelse av bakkesendt DMB, hans eget mesterstykke. Men han burde ikke dytte på oss upraktiske trusler om innføring av SIM-kort, sier en leder i et mobilselskap som ønsker å være anonym, til Korea Times.

Motstanderne tar heller til orde for å få på plass bedre innhold i det nye DMB-nettet, og mener at kundene vil kreve telefoner med bakkesendt DMB når det kommer virkelig bra innhold til det. Likevel kan ikke mobiloperatøren ta betalt for mobil-TV via bakkesendt DMB, siden myndighetene har bestemt at dette skal være gratis.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen