Krever slutt på billigtelefoner

Mobilselskapet Ipea, som ifølge telepriser.no for tiden er Norges billigste, krever i et brev til myndighetene full stans i subsidieringen av mobiltelefoner i Norge.

– Denne ordningen har fått pågå altfor lenge. Vi tror ikke myndighetene i Norge noen gang har vurdert lovligheten av de store selskapenes praksis, sier administrerende direktør Ole Norstad i Ipea til Mobilen.no.

Konkurransevridende

Ipea mener ordningen som gjennom en årrekke har gitt norske forbrukere anledning til å kjøpe mobiltelefoner helt ned til én krone stykket, er ulovlig.

– Vi ønsker at Forbrukerombudet skal vurdere operatørenes praksis opp mot markedsføringslovens paragraf fire. Der stadfestes grensene for hvilke tilleggsytelser man kan lokke med når man selger et produkt eller en tjeneste, forklarer Norstad.

Dersom tilleggsytelsen ikke er direkte knyttet til bruken av produktet som selges, eller dersom denne ytelsen er særlig lavt priset, rammes den av loven.

– I Finland er det ulovlig å subsidiere mobiltelefoner. Der har myndighetene fastslått at en slik ordning vil villede kundene og samtidig ha en konkurransevridende virkning, hevder Norstad.

Betaler 60-80 prosent mer

– Du er ikke redd for at dere skal bli upopulære blant kundene? Dersom dere får gjennomslag for kravet deres vil det bli svært vanskelig å få fatt i billige mobiler i Norge.

– Vi vil ikke nekte noen å subsidiere mobiler, vi vil bare ikke at det skal skje i sammenheng med abonnementene. Våre konkurrenter må gjerne låne penger til kundene slik at de kan kjøpe seg fine telefoner, men det er ingen grunn til at dette på død og liv skal sys inn i abonnementene slik at prisene kamufleres, svarer Norstad.

Han mener dagens praksis er urimelig.

– Mobilselskapene som sponser prisen på mobiler gjør det kun for å lokke til seg kunder. De samme kundene må dernest betale 60-80 prosent mer for bruken av telefonen enn de ville gjort hos alternative tilbydere. Glem ikke at den eneste grunnen til at selskapene gjør dette er for å tjene penger.

Relevant produkt

Foreløpig er det uansett ingenting som tyder på at mobilsubsidiene vil bli erklært ulovlige.

Da Mobilen.no tidligere denne uka diskuterte problemstillingen med avdelingsdirektør Gry Nergård i Forbrukerombudet, vel å merke før brevet fra Ipea var sendt, lød det uformelle svaret slik:

– Min umiddelbare vurdering er at telefoner og abonnementer er produkter som er såpass relevante for hverandre at ordningen ikke strider med markedsføringsloven.

Nergård må likevel medgi at ordningen sannsynligvis aldri har vært problematisert av ombudet.

Må ta stilling

I brevet som er sendt til Forbrukerombudet, Post- og teletilsynet og Konkurransetilsynet, skriver Ipea:

”Subsidieringen av mobiltelefonene forsvarer langt ifra de ekstra kostnadene de tre største aktørene opererer med i abonnementspriser”.

Nå må myndighetene ta stilling til påstanden fra lavprisaktøren, og en gang for alle avgjøre hvorvidt dagens praksis er lovlig eller ei.

Er de enige med Ipeas syn på saken, vil det norske mobilmarkedet stå foran dramatiske omveltninger.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen